Edukacija za organsku proizvodnju u Selenči

Edukacija za organsku proizvodnju u Selenči

Članovi Centra za organsku proizvodnju u Selenči obrađuju 3.200 hektara poštujući organske principe proizvodnje, što je više od polovine površina u našoj zemlji koje se obrađuju na ovaj način. Na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu upoznali smo Gašparovski Jozefa, predsednika udruženja koji nam je ispričao nešto više o samom Centru.

Udruženje je osnovano 2007. godine i svakodnevno se širi. Postoji više kategorija po kojima su grupisani članovi u zavisnosti od toga šta proizvode, a obrađuju 3.200 hektara.

Centar za organsku proizvodnju u Selenči je nevladina organizacija koja okuplja preko 270 članova koje možemo podeliti u nekoliko grupa. Ne dolaze svi članovi iz Srbije, ima ih iz celog regiona i šire“, rekao je Jozef Gašparovski.

Organska proizvodnja paradajza

Jedan od bitnih segmenta u organskoj proizvodnji je edukacija, čemu u Centru posvećuju posebnu pažnju.

„Okupljamo se svake godine poslednjeg vikenda u septembru, do sada smo okupili proizvođače iz preko 26 zemalja, okupljamo članove, razmenjujemo znanja, organizujemo zimske škole i različite edukacije…“, kaže Gašparovski Jozef.

Svi koji žele da se bave organskom proizvodnjom, a o tome još uvek ne znaju ništa, Centar za organsku proizvodnju u Selenči pravo je mesto za početak. 

Više o svemu tome pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik:


Gašparovski Jozef, predsednik Centra za organsku proizvodnju u Selenči

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica