Treba vam novi traktor? Evo kako da konkurišete za njega!

Treba vam novi traktor? Evo kako da konkurišete za njega!

Potreban vam je nov traktor i želeli biste da konkurišete za subvencije države, ali ne znate kako. Pravilnik o podsticajima za nabavku novog traktora, koji je izazvao najviše interesovanja poljoprivrednih proizvođača, zvanično je objavljen.

Treba vam novi traktor? - © Pixabay


Pravilnikom o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora
, propisani su uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora, obrasci zahteva, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku.

Po tom konkursu ostvaruju se podsticaji za nabavku novog traktora snage motora do 100 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorsku kabinu. Traktor mora da se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu i da je proizveden najkasnije tri godine pre godine u kojoj se ostvaruje pravo na odobravanje podsticaja.

Podsticaje mogu ostvariti lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i čija su gazdinstva u aktivnom statusu i to:

  1. Fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  2. Preduzetnik;
  3. Privredno društvo;
  4. Zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.
     

Treba vam novi traktor? - © Pixabay

U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2017. godini, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane investicije, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupan iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.

PDF PRAVILNIK O DODELI PODSTICAJA ZANABAVKU NOVOG TRAKTORA.PDF


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica