Održavanje prskalica i atomizera pre zime

Održavanje prskalica i atomizera pre zime

Pravilnim održavanjem obezbedićemo dugi radni vek mehanizaciji koja je skupo plaćena. Time ćemo štedeti novac, vreme i živce koji prvi stradaju kada se ispostavi da nešto od opreme ne radi kako treba.

 Prskalice © Agromedia

Prskalice, nošene ili vučene, kao i atomizeri su nezamenljiv deo poljoprivredne mehanizacije. Kada obavimo poslednje prskanje useva u godini, prskalice ćemo odložiti preko zime i čekati novu poljoprivrednu sezonu da bismo ih ponovo koristili. Ali pre toga, treba pregledati i očistiti ove i druge mašine.

Prvi korak je vizuelna inspekcija

Često se previđa značaj vizuelne inspekcije. Ona nam pomaže da uošimo mehaničke nedostatke, i to važi za svu mehanizaciju. Najvažnije je pregledati da li postoje napukline, curenje, korozija ili neki drugi nedostaci na cevima, spojevima, zglobovima i boji. Ako se primete oštećenja ili nedostaci, treba ih sanirati pre naredne upotrebe.

Mehanizaciju treba održavati i tokom žetve.

Korozija i napukline mogu strukturno oslabiti različite mašine i opremu pa na njih treba obratiti najviše pažnje.

Sledeći korak je čišćenje iznutra

Ceo sistem prvo treba isprati, pogotovo ako smo koristili hemikalije. Sipanjem vode u rezervoar i puštanjem prskalice u rad, izbacićemo sve zaostale hemikalije iz sistema. Ovo je nužan korak jer određena hemijska jedinjenja mogu da korodiraju neke metalne delove, ili oštete gumene.Naravno, prskalice treba oprati i spolja i dobra ideja je to uraditi istovremeno sa vizuelnom inspekcijom.

Kada završimo ispiranje sistema, vodu treba ispustiti da ne bi zamrzla tokom zime. Ukoliko je korišćena samo voda u prskalici, a primeti se da dizne ne raspršuju pravilno, moguće je da je u sistemu nataložen kamenac iz vode. Kamenac se može isprati iz sistema uz pomoć rastvora limuntusa. Važno je ostaviti rastvor u sistemu barem neko vreme da deluje, ali treba po malo, više puta puštati da rastvor izađe, jer u reakciji sa kamencem nastaje gas koji podiže pritisak u sistemu. Kada završimo sa rastvorom limuntusa, sistem treba ponovo isprati vodom.

Prskalice © Agromedia


Jednom kada ispustimo vodu iz sistema, preporučuje se da u sistem uvedemo tečnosti koje sadrže antikorozivna sredstva. U tu svrhu se može koristiti antifriz za automobile, s tim što treba voditi računa o tome koja antikorozivna sredstva sadrže. Ovo se najjednostavnije razlikuje po boji samog antifriza i nameni da li je za aluminijumske hladnjake ili ne. Kada antifriz prođe kroz ceo sistem i zaštiti ga, treba ga ispustiti.

Atomizer treba proveriti i pre upotrebe.

Osetljive delove bi trebalo skinuti i držati na toplom tokom zime, čime se produžava njihov vek trajanja. Na kraju, treba proveriti sve filtere i dodatnu opremu, a savetuje se i čišćenje pumpe spolja i iznutra uz proveru svih membrana i ostalih potrošnih delova. Sve mehaničke spojeve i zglobove obavezno podmazati pre zime.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica