Najbolji alat za održavanje mehanizacije je onaj koji se retko koristi

Najbolji alat za održavanje mehanizacije je onaj koji se retko koristi

Traktori i priključne mašine su neophodne u svakoj grani poljoprivredne proizvodnje, ali ako ste poljoprivrednik-početnik, najbolje je da uz potrebne mašine nabavite i obavezan alat za održavanje tih mašina i tako sebi uštedite i novac i vreme. Krivljenje raonika na plugu, trošenje motičica od traktorske freze ili pucanje gume neki su od čestih kvarova koji se mogu desiti na njivi, ponekad usled neadekvatne upotrebe i nemara. Iako se za kvarove na motoru traktora treba obratiti isključivo majstoru, većinu kvarova na priključnim mašima možete sami popraviti uz adekvatne aparate i alat.

Setovi ključeva - © Julijana Kuzmić

Osnovno što morate da imate jeste aparat za varenje, brusilicu, stubnu bušilicu, setove raznih ključeva i neizostavno čekić. Postoje tri vrste aparata za varenje koji se najčešće koriste za održavanje poljoprivredne mehanizacije; električni, autogeni i CO2. Sva tri koriste se za varenje teškog čelika, većih, srednjih i manjih cevi i jakih konstrukcija, s tim što autogeni služi i za sečenje jakih konstrukcija.

Za šrafove koji su zarđali, skidanje motičica kod freza ili delova setvospremača najbolja je velika i mala brusilica; velika za sečenje i brušenje većih, a manja za manje i slabo pristupačne delove. Stubna bušilica (amerikaner) pogodna je za bušenje novih rupa za šrafove i učvršćivanje dva dela. Od setova ključeva za zavijanje i odvijanje različitih mašina potrebni su: okasti, viljuškasti, cevasti, set toreks ključeva, zatim set imbusa, gedora, sekači, motocangle, rocangle, razni pajseri, cevasti i okasti krivi ključevi, a podrazumeva se mali i veliki čekić za više funkcija.

Među pomoćnim, a takođe neophodnim alatima, tu je kompresor i dizalica u slučaju menjanja i krpljenja gume. Neki majstori ističu važnost i stubne dizalice ili kanala.

Pucanje čelika - © Julijana Kuzmić

Što se tiče čestih kvarova na priključnim mašinama, kod traktorske freze, motičice se brzo potroše od freziranja i potrebno ih je zameniti. Umesto da angažujete majstora, možete sami uz pomoć seta okastih ključeva postaviti nove motičice. U slučaju da šrafovi ne mogu da se skinu usled rđe ili starosti mašine, mogu da se skinu brusilicom ili autogenim aparatom. Kod plugova se najčešće dešava da se raonik iskrivi, pukne ili istanji, pa je za njihovu zamenu potreban set okastih i viljuškastih ključeva, brusilica i čekić ukoliko su „zapekli“ šrafovi. U slučaju da se polome šarke na stranama prikolice, oslabe ili se iskrive, uz pomoć aparata za varenje moguće je samostalno popraviti kvar.


Nažalost, ako dođe do kvara pumpe ili dizni na atomizeru usled kamenca ili neadekvatne upotrebe preparata, moramo se obratiti majstoru koji je specijalizovan za remont dizni, pumpe i hidraulike uopšte. Takođe, kao što je gore napomenuto, za bilo koji kvar na motoru traktora, a naročito kad je u pitanju menjač i hidraulika, neophodna je pomoć majstora. Za sve ostalo, kad upoznate svoje mašine, znaćete koji vam je minimalan alat gotovo stalno potreban, a koji možete držati u kasetici traktora.

Popravka freze - © Julijana Kuzmić


Treba naglasiti da se navedeni kvarovi najviše odnose na traktore i priključne mašine domaće proizvodnje, a da je za remont stranih ipak potreban specijalizovan majstor sa alatom namenjenim upravo za popravljanje tih mašina i traktora. Za potrebe naše poljoprivredne mehanizacije, sav alat, uređaje i aparate možete nabaviti u specijalizovanim radnjama, gvožđarama, pa čak i na pijacama, buvljacima po pristupačnijim cenama ili na oglasima, ali bez garancije.

Najbolji alat je ipak onaj koji se retko upotrebljava, odnosno – održavanjem i pravilnim korišćenjem mašina smanjujete broj potencijalnih kvarova, štedite mašinu i produžujete joj rok upotrebe i sebe štitite od glavobolja i zastoja u radu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica