Mehanizacija za sadnju leske: Evo šta vam je potrebno

Mehanizacija za sadnju leske: Evo šta vam je potrebno

Odlučili ste se za gajenje leske. Našli ste parcelu sa rastresitom zemljom sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom, kao i dobrim hemijskim i biološkim osobinama. Sada je vreme da zasučete rukave i latite se mašina za obradu zemljišta i uzgoj lešnika. Magdalena Milićević iz sela Velka Krsna kod Mladenovca, vlasnica zasada od 20 ha pod lešnikom, objašnjava za Agromedia portal, šta nam je sve potrebno od poljoprivredne mehanizacije za gajenje leske.

Lešnik - © Julijana El Omari


Prilikom podizanja zasada voća, jedna od važnih agrotehničkih mera je podrivanje i duboko oranje zemljišta. Rigolovanje se izvodi plugom rigolerom na dubini 60-100cm. Na zemljištima koja imaju plitak oranični sloj, prvo se izvodi podrivanje na dubini 60-80cm a zatim oranje na 30-40cm“, kaže Magdalena.

Pročitajte: 

Naučite da odaberete pravu sortu leske

Za visok prinos leske potrebno je adekvatno đubrenje

Jesenja odnosno zimska obrada zemljišta izvodi se plugovima i moguće je stvaranje bankova u redu, tako da jedne sezone radi kao ’zagrtač’, a druge kao ’ogrtač’. Tanjiranje i freziranje obavlja se s jeseni nakon deponovanja mineralnog đubriva na parcelu, kako bi se što bolje unelo u zemljište. Za prolećno-letnju obradu, takođe, mogu se koristiti tanjirače i freze.

Atomizer - © Julijana El Omari


Tanjirače treba koristiti kada je korov više razvijen. Za obradu u zoni reda moguće je korišćenje bočnih freza“, procenjuje poljoprivrednica iz Velike Krsne.

Pročitajte:

SAVETI: Kako da pravilno orezujete lešnik

Zaštita voćaka od bolesti i štetočina izvodi se, naravno, atomizerima i to opremljenim aksijalnim ventilatorima. Karakteristika ovih ventilatora je da daju veće količine vazdušne struje čime se dobija bolja prodornost zaštitnog sredstva kroz krošnje voćaka i veći domet mlaza. A kad dođe vreme za berbu, kad se omotač ploda dobro sasuši, tako da lako pada na zemlju, vreme je i da se sakupi. Magdalena preporučuje samohodni kombajn za sakupljanje lešnika.

Atomizer - © Julijana El Omari


Sakupljanje se vrši uz pomoć hidraulično pokretnih četki kao i vakumsko usisavanje lešnika. Opremljen je sa prednjom hidrauličnom četkom za sakupljanje plodova kao i bočnom opremom za duvanje, namenjena izduvavanjem plodova iz reda u sledeći međured, kako bi se u sledećem prolazu olakšalo sakupljanje“. 

Vučeni kombajni imaju mogućnost punjenja džakova očišćenim lešnicima od lišća, prazne ljuske, prljavštine i slično. Tako se za dan može sakupiti dve do tri tone lešnika. Kasnije koristi se kalibrator – predviđen za separaciju lešnika, koja se izvodi u više različitih granulacija. 

Podrivač - © Julijana El Omari


Krckanje lešnika vrši se u dve faze na dve mašine. Na prvoj mašini – krckalici, vrši se krckanje ljuske lešnika. U isto vreme se vrši kalibracija plodova. Na drugoj mašini vrši se odvanjanje jezgra od izlomljene ljuske“, kaže Magdalena.

Dobro osušene plodove u ljusci, ako odmah ne prodate očišćene, možete čuvati 2 do 3 godine. Vrlo je važno da plodove čuvate u prostorijama koje su suve i osvetljene.

Kalibrator - © Julijana El Omari

Treba se potruditi da prostorija u kome čuvate plodove u tanko razvučenom sloju, ima neku vrstu ventilatora, kako ne bi bilo mogućnosti za stvaranjem vlage.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.