Ludilo Mašina: CLAAS LEXION 5400 – Napravljen da Pomera Granice!

Ludilo Mašina: CLAAS LEXION 5400 – Napravljen da Pomera Granice!

Claas Lexion 5400 je najnovija serija kombajna, proizvodnje 2020, a svojim performansama omogućava poljoprivredniku, ne samo da olakša sebi posao, već da skrati vreme žetve i postigne bolju konkuretnost.

„Imao sam ranije stari tip Dominator. Sada smo prešli na novi tip Lexion, koji je proizvodnje 2020, najnovija serija kombajna koji sam video jesenas na sajmu u Hanoveru. Tamo je bila promocija ovog kombajna gde sam se uverio da je to jako dobro i odlučio sam se za kupovinu novog kombajna”, priča Siniša Stančić iz Kumana.

Na pitanje zašto se odlučio za kupovinu baš Claas kombajna, Siniša nam je otkrio da je već imao Claas i bio je siguran u njegov kvalitet, a baš za ovaj model se odlučio zato što ovaj kombajn ima poseban sistem izvršaja, sa 4 korpe.

Potražili smo savet od Siniše, kao iskusnog ratara i dugogodišnjeg korisnika kombajna, na osnovu čega treba birati kombajn.

„Sve zavisi koliko se zemlje obrađuje. Ja obrađujem dosta zemlje i zato mi je potreban veći kombajn. Svima bih preporučio Claas, u zavisnosti kako ko ima potrebu za učinkom. Ovo je kombajn sa visokim učinkom”, objasnio nam je Siniša.

On obrađuje oko 350 hektara, a glavnom seje pšenicu, kukuruz, suncokret i ječam. Odlučio je da koristi strategiju trećine. Ukoliko neka kultura ne rodi te godine kako treba, druga može da pokrije taj gubitak.

Ludilo Mašina: CLAAS LEXION 5400 - Napravljen da Pomera Granice!-©Agromedia

Sve to će ovaj kombaj obrađivati. Uzeli smo razne adaptacije, a planiramo da sa njim sve uradimo”, kaže Siniša. On se bavi i uslužnom žetvom i smatra da će kombajn na taj način da isplati sebe.

U ovom poslu vreme je najbitniji faktor.


„Sa ovolikom količinom zemlje ne sme da bude zastoja. Bukvalno, sat vremena ne sme da se izgubi nigde. Sa ovom mašinu stići ćemo da uradimo sve u optimalnom roku”, navodi Siniša.

Pri optimalnoj brzini, kombajn Claas Lexion 5400 može da ovrši 7 do 8 hektara na sat.

Siniša je kombajn vozio 6-8,5 km/h i uspeo je 2 hektara da obradi za samo 15-ak minuta. Kako sam kaže, kombajn je to jako lako podneo, a optereće mu je bilo samo 30-35%. To znači da bi ovaj kombajn mogao da ide i brže, ali Siniša nije hteo. I sa ovim je prezadovoljan. Još jedna prednost, koja je oduševila Sinišu, je niska potrošnja, a kako je reč o prvom kombajnu ove serije u Srbiji, on je više nego ponosan što je vlasnik ovakve mašine.


Siniša je, kako kaže, odrastao u kombajnu, i gotovo sve zna o njima. Sa kompanijom Almex do sada nije sarađivao, ali se informisao pre kupovine i čuo je da im je podrška jako dobra. Kako je kombajn glanc nov, za sada nema potrebu za tim, ali ne sumnja da će imati i dobru saradnju i dobru podršku.

Sagovornik: Siniša Stančić, Kumane


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica