Auto-moto službe traže traktore u besprekornom stanju – Šta je sa ukidanjem registracije?

Auto-moto službe traže traktore u besprekornom stanju – Šta je sa ukidanjem registracije?

Krajem marta meseca ministarstvo unitrašnjih poslova dalo je predlog mere da ukinu registracije poljoprivrednih mašina. Ovaj predlog je, kako navode imao za cilj da spreči da se poljoprivrednici izlažu dodatnim troškovima. Ono što će vlasnici traktora i poljoprivrednih mašina jedino morati da poseduju jeste potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila. Ali do nje nije talo lako doći.

„Pojedine auto-moto službe i te ustanove koje treba da obavljaju registraciju traže od nas poljoprivrednika da mašine budu iste kao onda kada su izašle iz fabrike. Podsećam da su naši traktori na terenu stari i preko 30 godina. Mnoge institucije nemaju podatke kako to sve treba a izgleda. Recimo traže nam neke oznake guma i da one moraju da budu u tom obliku. A onda se kod nas javlja problem jer smo mi morali da menjamo različite pakete guma za ulaske u redove i za sprovođenje drugih agrotehničkih mera“, ističe Janko Turčan poljoprivrednik iz Stare Pazove.

Ista je situacija i sa kompletom različtih svetlosnih sistema. Naš sagovornik ističe da im iz tih službi traže poseban tip svetala sa posebnom oznakom, ali da oni prilikom rada na polju to moraju da menjaju. Da bi to ispoštovali oni moraju stalo da skidaju i ponovo vraćaju što dovodi do habanja.

Kako naši traktoristi ističu cela ova priča ostala je nedorečena i ako se u narednom periodu ne pojasne detalji može biti više štete nego koristi. Jer upravo sada mnogim poljoprivrednicima ističe registracija koju oni ne mogu da obnove. Janko Turčan dodaje da bi ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da organizuje i neku tribinu ili sastanak sa traktoristima ili da javno iznese detalje ovog predloga. Na taj način će poljoprivrednicima biti mnogo jasnije šta se sve od njih traži u auto-moto službama što će im olakšati završavanje ovih administrativnih poslova.

Sagovornik: Janko Turčan, Stara Pazova

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica