Med i api terapija – Pčele na zadatku JAČANJA IMUNITETA

Med i api terapija – Pčele na zadatku JAČANJA IMUNITETA

Pčelarstvo je poljoprivredna grana koja pruža višestruku korist. Oprašivanjem bilja pčele mogu značajno da povećaju prinose u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu. Srbija ima povoljne uslove za pčelarstvo, a prema podacima pčelarskih udruženja, u našoj zemlji ima 980 hiljada košnica.

Oko 30 hiljada domaćinstava u Srbiji se bavi pčelarstvom, a polovina su registrovani pčelari. Među njima je i Pčelarska farma Živković. Zlatica i Boban su nastavili porodičnu tradiciju i od 2012. intenzivirali proizvodnju. Shvatili su da od proizvodnje meda mogu veoma lepo da žive, ali i da moraju da unaprede ono što su generacije pre njih počele.

„Da biste se razvijali u pčelarstvu morate da se edukujete i da pratite nauku. Ne možete tek tako uzeti veliki pčelinjak i očekivati uspeh.  Konstantno učenje, motivacija, ulaganje, a pre svega ljubav, su preduslovi za uspeh.“, kaže Zlatica koja se u porodičnoj manufakturi bavi prodajom i marketingom.

Stalna ulaganja i noviteti su neophodni za uspeh u pčelarstvu

Rešeni da se pčelarstvom ozbiljno bave i da od njega žive, Živkovići se trude da stalno uvode novine u svoje poslovanje. U organizaciji lokalnog udruženja pčelara odlaze u studijske posete pčelarima u inostranstvu kako bi razmenili iskustva i videli kako to drugi rade. Iz jedne takve posete Sloveniji vratili su se sa novim znanjem i idejom kako da povežu turističke potencijale svog kraja i pčelarstvo.

„Mi se nalazimo u turističkoj zoni Velikog Gradišta i svakodnevno kroz naš kraj prođe veliki broj posetilaca. Rešili smo da svoju ponudu obogatimo degustacijom na licu mesta, u samom pčelinjaku, obilaskom pčelinjaka i inhalacijom u api komori., objašnjava Zlatica.

polje-suncokreta[/watermark_image]

Api terapija – vazduh iz košnica pozitivno deluje na organizam

Jačanje imuniteta, kao jedan od osnovnih preduslova u sprečavanju nastanka bolesti, a naročito u doba pandemije, pojačava interesovanje za mogućnostima koje nam priroda pruža. Jedna od njih je i api terapija.

U api inhalacionim komorama, drvenim brvnarama specijalno napravljenim za tu namenu, udiše se vazduh iz košnica. Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa, meda, voska, matičnog mleča, perge i druge aromatične materije. To se oslobađa iz košnice ugrađene u zidove api komore, a stručnjaci tvrde da putem udisanja pozitivno deluje na čitav organizam.

„Ovo je prva komora u Braničevskom okrugu.“, kaže Boban Živković i dodaje da su u cilju unapređenja poslovanja dobili bespovratna sredstva kroz projekat Evropske unije. Takođe, redovno koriste subvencije koje pruža država.

[related_post id=“1″]

Živkovićima nije cilj samo proizvodnja meda

Zlatica i Boban su shvatili da za tržišnu utakmicu nije dovoljan samo kvalitet, već i da je neophodno stalno unapređivati asortiman.

              „Nije nam cilj samo proizvodnja meda. Već  i kreiranje novih ukusa sa kojima se predstavljamo na sajmovima i koje nudimo na degustaciju u našem pčelinjaku.“, priča Zlatica.

Pčelari u Srbiji rade po standardima dobre pčelarske prakse koji su usklađeni sa standardima EU. Prepoznavši značaj daljeg razvoja ove poljoprivredne grane i velike mogućnosti izvoza, Ministarstvo poljoprivrede svake godine unapređuje podsticajne mere za pčelare, a podršku kroz različite projekte pruža i Evropska unija.

 

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti