Prasići KONAČNO pojeftinili – Telad se PRODAVALA i po 700 din/kg

Prasići KONAČNO pojeftinili – Telad se PRODAVALA i po 700 din/kg

U klanicama na području šumadijskog regiona otkupna cena teladi iznosila je čak 700 din/kg. Prasad je bila jeftinija na području Čačka, Leskovca, Pančeva i Kragujevca u odnosu na prethodni period. Došlo je i do blagog rasta cene jagnjadi na prodajnim mestima u nekim gradovima u Srbiji.

prasići u toru

Cene krava, goveda, teladi i junadi

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla je maksimum u klanicama na području šumadijskog regiona, pošto je iznosila 700 din/kg. Za razliku od njih niže su bile otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma (300 din/kg) krava za klanje (200 din/kg) SM rase. Uprkos jako slaboj ponudi priplodnih krava na pijaci žive stoke u Kragujevcu protekle je sedmice evidentiran pad prodajne cene, pošto je dominirao iznos od 170.000 dinra po grlu.

Rast prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Vranju. Odgajivači su za svoja grla dovezena za prodaju kojih je bilo oko tridesetak najčešće dobijali 520 din/kg. Otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području pčinjskog regiona, jer je otkup najčešće obavljan po ceni od 360 din/kg. Pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području srednjebanatskog regiona uprkos slaboj ponudi. Dominirao je iznos od 320 din/kg.

Protekle je sedmice u klanicama na području podunavskog regiona došlo do pada otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 320 din/kg iako je ponuda ove kategorije goveda bila prosečna. Pored njih evidentiran je otkup teladi SM rase do 160 kilograma po ceni od 480 din/kg. Klaničari sa područja braničevskog regiona protekle su sedmice otkupljivali telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 500 din/kg, tovnu junad od 350 do 480 din/kg po ceni od 430 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 190 din/kg.

Cene prasadi, svinja i krmača

Pad cena prasadi karakterisao je stočnu pijacu u Čačku tokom treće sedmice oktobra. Grla do 15 kilograma najčešće su se mogla pazariti po ceni od 300 din/kg, dok je cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila 280 din/kg. Otkupna cena prasadi bila je niža i u klanicama na području jablaničkog regiona. Za otkupljena grla od 16 do 25 kilograma klaničari su najčešće plaćali 300 din/kg. Ista kategorija prasadi bila je skuplja na pijaci žive stoke u Leskovcu, dominirao iznos od 340 din/kg.

U klanicama na području južnobanatskog regiona zabeležen je pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 330 din/kg. Prasad su bila jeftinija u odnosu na drugu sedmicu oktobra na stočnoj pijaci u Kragujevcu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 300 din/kg. Tovne svinje od 80 do 120 kilograma po višoj su ceni u odnosu na prethodni period otkupljivale klanice na području južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 270 din/kg. Rast otkupnih cena prasadi od 16 do 26 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležio je reporter STIPS u klanicama na području pdunavskog regiona. Prasad su klaničari plaćali 340 din/kg, a tovne svinje 270 din/kg.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 360 din/kg, u klanicama na području braničevskog regiona, dok su za otkupljene tovne svinje od 80 do 120 kilograma plaćali 190 din/kg tokom treće sedmice oktobra. Karakteristično za somborsku stočnu pijacu tokom treće sedmice oktobra bilo je što su jeftinije sve kategorije svinja, pa su prasad plaćali 330 din/kg, tovne svinje od 250 do 260 din/kg, a krmače za klanje 200 din/kg.

Cene ovaca, koza, jagnjadi, jaradi

Reporter iz Čačka evidentirao je rast prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena jagnjadi, šilježadi i ovaca. Obim otkupljenih grla bio je prosečan, pa su jagnjad otkupljivana po ceni od 330 dinara.

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period i na području Beograda. Protekle su se sedmice grla manje mogla pazariti najčešće po ceni od 400 din/kg. Prosečna ponuda jagnjadi, šilježadi i ovaca na stočnoj pijaci u Požarevcu zabeležena je tokom treće sedmice oktobra. Cene zadržale su se na prošlomesečnom nivou, pa je kod jagnjadi dominirao iznos od 340 din/kg, šilježadi 240 din/kg, a kod ovaca 190 din/kg.

Pad prodajne cene jagnjadi karakteristika je stočne pijaci u Kragujevcu tokom treće sedmice oktobra. Dominantna cena iznosila je 300 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža protekle sdmice i u klanicama na području šumadijskog regiona.

STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica