Kozji proizvod koji svi traže: LIOFILIZOVANA SURUTKA

Kozji proizvod koji svi traže: LIOFILIZOVANA SURUTKA

Nikola Ivanović iz Mladenovca bavi se proizvodnjom kozjih proizvoda. U svom asortimanu ima različite sireve i proizvode od surutke. U pitanju je liofilizovana surutka koju rado konzumiraju svi od 7 do 77 godina! Blagotvorno deluje na organizam, a evo kako nastaje i da li se isplati proizvoditi je.

Proces liofilizacije podrazumeva izvlačenje tečnosti iz surutke, tako da ostane ono najhranljivije iz nje, i to u prahu. Tu su svi vitamini, minerali i proteini.

Sva sirovina od koje nastaje ova moćna hrana dolazi iz domaće, organske proizvodnje.

“Imamo 300 koza i koncentrisani smo isključivo na naše koze. Ne otkupljujemo od drugih.”, kaže Nikola.

Rasa koza koje gaji je alpino. Pasu na njihovim pašnjacima, gde nema pesticida, voda je izvorska – baš sve je potpuno prirodno.

Upravo od te kvalitetne sirovine nastaju i sirevi: običan sir, dimljeni koji je zastupljen i u trgovinskim lancima, i sir u začinskom bilju star dve godine.

Za potrebe nastanka svih proizvoda, Nikola dnevno preradi oko 150 litara mleka. Od toga dobijaju sir, od sira surutku, koju posle liofilizuju i tako dobijaju konačne proizvode.

Liofilizacija je proces na niskim temperaturama. Surutka se smrzava na -70 zatim se zagreva do -50. Tom prilikom izlazi para koja je voda i molekularna voda. Taj proces traje 5 do 7 dana i na kraju ostane sam prah koji je ono najzdravije iz surutke.”, otkriva Nikola.


Liofilizovana surutka – Ko su glavni kupci?

Svi od 7 do 77 godina rado kupuju i koriste kozje proizvode. Trudnice, porodilje, deca, sportisti, stariji ljudi – ovi proizvodi su sdravi za sve, bez obzira na godine.

Liofilizovana surutka je dobra za regeneraciju pluća, jetre, snižava holesterol i pritisak, doprinosi tonusu mišića i još mnogo čemu važnom za ljudsko zdravlje i dobrostanje.

Ono što Nikoline proizvode posebno izdvaja jesu pakovanja različitih boja. Naime, u svakoj od tih kesica nalaze se različiti liofilizovani proizvodi: sremuš, pomorandža, kupina, šljiva, jagoda.


“Sve je liofilizovano na isti procenat kao i surutka. Tako pomešani čine jedan višestruko koristan proizvod.”, kaže Nikola.


liofilizovana-surutkaLiofilizovana surutka - ©Agromedia

Da li se isplati proizvoditi kozju surutku?

U proizvodnji ovih zdravih proizvoda trenunto učestvuje 10 zaposlenih, a kako nam Nikola otkriva da je u planu proširenje kapaciteta, pa samim tim i broja zaposlenih.

Na kraju, od srca preporučuje domaćinstvima da razmotre kozje proizvode kao izvor prihoda.

“Od kozjih proizvoda može da se pravi dosta toga – kiselo mleko, sirevi, kobasice. Savet je da probaju, dovoljna je samo briga i ljubav prema tim životinjama – one donose veliki benefit.“, zaključio je naš sagovornik.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica