EFIKASNI TRIKOVI: Kako da OTERATE PTICE i zaštitite useve

EFIKASNI TRIKOVI: Kako da OTERATE PTICE i zaštitite useve

Ptice mogu biti veliki problem za poljoprivrednike. Jako brzo mogu da unište čitav usev – određene vrste vade seme iz zemlje, dok druge jedu mlade biljke i pupoljke. Zato je važno da se usevi zaštite, kako bismo prinos odneli mi, a ne ptice. Pročitajte nekoliko načina kako da to uradite.

zaštita-useva-od-ptica

Postavite mrežu za ptice

Jedna od najboljih metoda za zaštitu useva od ptica jeste da postavite mrežu sa malim rupama. Važno je da one budu toliko sitne da ni najsitniji vrabac ne može da se provuče kroz njih. Tako im blokirate prolaz do “gozbe”.

Koristite repelente

Ptice možete držati dalje od svojih useva i uz pomoć prirodnih repelenata koji ih odbijaju. Najpoznatiji je onaj koji se pravi od čili paprike u prahu i vode. Pomešajte ta dva i prskajte po biljkama dva puta nedeljno. Miris koji se emituje na taj način odbija ptice.

Instalirajte zvučne ili svetlosne senzore pokreta

Princip je jednostavan – kada se ptica približi vašem usevu, aktiviraće se zvučni ili svetlosni senzor. U oba slučaja, jak zvuk ili svetlost će oterati štetočinu.

Postavite strašila i ogledala

Naravno, i strašila su opcija! Međutim, iako je ovo dobra odbrana od manjih ptica, imajte na umu da ne funkcioniše najbolje protiv onih većih. Ono što će najverovatnije odraditi posao bez obzira na veličinu ptice jesu ogledala. Jednostavno postavite ogledala blizu useva – kada ptica doleti i vidi svoj odraz, uplašiće se i odleteti.

lažna-sova

Lažne sove

Pored strašila i ogledala, isprobajte i lažne sove. Možete ih kupiti, ili sami napravite što realističnije figure. Druge ptice ih se plaše zbog njihove predatorske prirode, pa ova tehnika može biti jako efikasna u borbi protiv nezvanih gostiju u usevima i baštama.

Zaštitite useve vrtnim flisom

Ovaj način nije tako efikasan protiv većih ptica, ali će vam sasvim sigurno pomoći u borbi protiv onih manjih. S obzirom na materijal flisa, otežava im vid i orijentaciju. Pri nabavci flisa, vodite računa da odaberete odgovarajuću veličinu. Ako shvatite da vam ova metoda koristi – ona gledano dugoročno može biti i najisplativija.


Kao što vidimo, postoji mnogo načina da zaštitimo useve od ptica. Ono što je sjajno, jeste da se većina zasniva na zastrašivanju, što nam omogućava da čuvamo svoje biljke bez povređivanja životinja.

Kakva su vaša iskustva sa zaštitom useva od ptica?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica