Nikako je nemojte brati U PRVOJ GODINI – Kada i kako se bere RABARBARA?

Nikako je nemojte brati U PRVOJ GODINI – Kada i kako se bere RABARBARA?

Rabarbara je veoma korisna biljka i često zapostavljena u našim baštama. Za lične potrebe, rodbinu i prijatelje dovoljno je da imate samo jednu biljku. Možete da je berete tokom cele sezone, ali je važno da znate kada i kako.

rabarbara
Rabarbara/Foto: Pixabay

Reč je o višegodišnjoj biljci koja može da živi i do 30 godina, mada se prosečno gaji oko 10 godina. Kozumiraju se samo stabljike, dok je lišće toksično za ljude i životinje. U petoj godini može da rod i do 40 kilograma stabljike. Osim toga, može da se bere tokom cele sezone, a debele ružičaste drške i ogromni razbarušeni listovi čine je veoma atraktivnom u povrtnjaku.

U ovom članku donosimo savete za branje rabarbare, kako biste najbolje iskoristili blagodeti ove predivne biljke.

Kada se bere rabarbara

Stabljike rabarbare se obično beru krajem proleća. Takođe, beru se i u oktobru, jer drška tada ponovo postaje mekana i spremna za upotrebu.

U proleće se najčešće bere zbog upotrebe u jelima od jagoda, kao što su razne pite, a često se koristi i kao tajni sastojak džema od jagode.

Kada je rabarbara spremna za berbu

Rabarbara ne sme da se bere u prvoj godini. U ovoj fazi lišće hrani koren da bi stvorio dobru i zdravu biljku. Ali, druge godine je potpuno spremna.

Branje rabarbare je prilično jednostavno. Nežno uhvatite svaku stabljiku pri dnu. Lagano je uvijete i istovremeno povučete na gore. Ukoliko stabljika neće da popusti, možete da je presečete baštenskim makazama.

Naravno, baštenske makaze obavezno dezinfikujte pre upotrebe.

Ukoliko stabljike rabarbare berete za prodaju, preporuka je da koristite rukavice tokom berbe i baštenske makaze. Naime, ulje s prstiju ponekad može da ostavi ljubičasti trag, poput modrice na crvenim stabljikama. Ova pojava ne utiče na kvalitet drške, samo na izgled.


Neke sorte rabarbare imaju zelene stabljike i one su, takođe, savršeno jestive. Međutim, većina ljudi više voli crvene sorte, kako zbog izgleda, tako i zbog prepoznatljivog ukusa.

Ukoliko se odlučite ili već imate crvenu rabarbaru, stabljike treba da berete kada imaju ružičastu boju. Sve dok stabljike nisu potpuno crvene, već blago ružičaste možete ih brati. Stabljike treba da budu mekane. Ukoliko predugo čekate, drške mogu da postanu žilave.

Dodatni savet: kada rabarbaru želite da čuvate u frižideru nekoliko dana pre konzumacije, prilikom branja ostavite malo lišća, jer to pomaže da se zadrži vlaga. Naravno, pre konzumiranja odsecite list, jer je toksičan.


Bere se svakih 4-5 nedelja

Rabarbara će da nastavi da raste nakon berbe. Potrebno je pričekati 4-5 nedelja do naredne berbe. U proseku možete da obavite tri berbe tokom sezone.

Da bi biljka ostala zdrava, neophodno je ostaviti, otprilike, trećinu razvijenih stabljika. U poslednjoj berbi se uklanjaju sve stabljike, čime se izbegava truljenje lišća na biljci.


Rabarbaru možete da razmnožavate deljenjem busena na svakih 5 godina, a najbolje vreme za to je jesen.

Izvor: The spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica