Naklijavanje krompira siguran put do većeg prinosa

Naklijavanje krompira siguran put do većeg prinosa

Naklijavanje krompira siguran put do većeg prinosa - © Pixabay

Naklijavanje je način pripreme krompira za sadnju podstičući ga da pusti klice pre sadnje u zemlju. Na ovaj način se postiže prednost u vidu bržeg rasta i većeg prinosa.  

Semenski krompiri su male krtole koje mogu da se kupe u poljoprivrednim apotekama ili od omiljenog malog proizvođača. Kada sadite semenski krompir, zapravo sadite krompri koji je biljka proizvela prethodne godine.

Proces naklijavanja jednostavno podstiče seme kropira da počne da raste pre nego što se posadi u zemlju. Ovo nije neophodan korak u uzgoju krompira, ali usevu može da pruži prednost u vidu bržeg sazrevanja.

Kako se krompir naklijava

Prvo je potrebno odrediti vreme sadnje krompira. Planirajte sadnju u rano proleće, otprilike dve do četiri nedelje pre poslednjeg očekivanog datuma mraza, a sa naklijavanjem semenskog krompira počnite otprilike 4 nedelje pre nego što ih posadite u zemlju.

Pregledajte svaki krompir i identifkujte delove sa najviše „okaca”. Odatle će da krenu klice. Stavite krompir u jedan sloj u kartonsku plitku kutiju sa „okcima“ na gore.

Naklijavanje krompira siguran put do većeg prinosa - © Pixabay

Krompir smestite na toplo i tamno mesto, gde je temperatura oko 21 stepen, kako bi prekinuo stanje mirovanja. Klice bi trebalo da se pojave nakon nedelju dana ili malo više.

Nakon dve nedelje premestite ih na hladnije mesto, gde je temperatura oko 10 stepeni, a gde ima malo svetlosti. Zbog svetla klice postaju zelene i zdrave.

Nakon otprilike tri nedelje trebalo bi da vidite lepe zelene ili ružičaste klice, zavisno od sorte krompira. Pustite ih da narastu 3-5 cm.


Sada je vreme da podelite krompir za sadnju. Ako je reč u velikom semenskom krompiru, možete ga iseći na manje delove. To je štedljiv način da povećate zalihe semena i potencijalnog prinosa. Od svakog komada nastaće biljka krompira koja će proizvesti brojne krtole.

Odaberite delove veličine jaja s najmanje tri klice po komadu i izrežite krompir oštrim nožem. Ostavite da se rezana područja zaleče nekoliko dana pre sadnje. Na dodir bi trebalo da budu malo kožasta i suva. Sveže rezane krajeve možete da umočite i u drveni pepeo.


Proklijali krompir može da se posadi dve do četiri nedelje pre zadnjeg očekivanog datuma mraza ili nakon što temperatura tla bude najmanje 7 stepeni.

Ukoliko sadnju morate da odložite zbog vremenskih prilike, premestite semenski krompir na hladnije mesto kako biste mu usporili rast klica.


Bez obzira na to kako sadite krompir, onaj koji ste najklijali na ovaj način može da vam pruži prednost od nekoliko nedelja ranijeg sazrevanja, kao i da vam poveća prinos.

Izvor: Grow a good life

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica