ZAMENA ZA KUPUS: Raštan zimsko povrće koje dobro podnosi mraz

ZAMENA ZA KUPUS: Raštan zimsko povrće koje dobro podnosi mraz

Raštan ili raštika je višegodišnja povrtarska kultura koja izgledom podseća na kupus i najčešće se gaji u primorju. Odlično podnosi niske temperature, zimu i sneg, a čak je i najboljeg ukusa posle prva dva mraza. 

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, raštan svake godine ima u svojoj bašti.

„To je vrsta kupusastog bilja koja se kod nas gaji kao zimsko povrće, koriste se samo listovi, po pravilu su glavice veoma velike, idu i do metar u visinu i izgledaju lepo i bogato. Od raštana se pripremaju mnoga jela i odlično se kombinuje i sa krompirom i mesom, a domaćice od njega prave i sarmice, objasnio je Vladimir.

Raštan se lako gaji, uglavnom se proizvodi iz rasada, a ukoliko se stabljika preseče na pola u toku cvetanja oformiće se novi listovi. Ne zahteva zaštitna hemijska sredstva, jedino je je važno da ga ne napadnu insekti.

„Trebalo bi samo voditi računa da ga ne napadnu gusenice ili lisne vaši, što se lako može rešiti sa malo pepela. Osim što je veoma ukusan, tokom zime on je i prava dekorativna biljka u zimskoj bašti“, zaključio je Vladimir.

Raštan je bogat kalcijumom, manganom, cinkom… Sadrži vitamin S koji jača imunitet, sprečava oštećenja ćelija i smanjuje rizik od asteroskleroze.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica