IPARD sredstva – Značajna pomoć za poljoprivrednike

IPARD sredstva – Značajna pomoć za poljoprivrednike

Dragiša Kovačević, uzgajivač višanja iz Rume, je pre 20 godina nasledio imanje od dede i nije želeo da ga zapusti. Imao je nameru da osavremeni proizvodnju i sa tim ciljem je konkurisao za sredstva iz IPARD fonda.

Zasadio je dve hiljade stabala višnje, a kako su voćke rasle i počele da daju prinos, Dragiša se suočio sa poteškoćama, koje dele brojni poljoprivrednici u Srbiji.

„Prvo se bojite mraza, pa grada, pa suše ili prejake kiše ili vetra. Ako sve to prevaziđete, onda čvorci napadaju plod“, objašnjava ovaj voćar iz Rume, i pokazuje dovitljivo rešenje – takozvanog zmaja. Naime, u voćnjak je postavio aparaturu, koja se izdiže iznad stabala i vijori na vetru, imitirajući pokrete velike ptice, koja plaši i rasteruje čvorke.

[related_post id=1]

Berač višanja uz pomoć IPARD sredstava

Nakon svih prevaziđenih izazova, spaseni plod potrebno je obrati, a radne snage nema. Sezonske radnike je sve teže naći.

Tako se Dragiša dosetio da i ovaj problem pobedi – nabavio je berač višanja i to preko sredstava Evropske unije, odnosno IPARD fonda.

Dragiša je podneo zahtev 2018. u januaru, a čitav papirološki proces trajao je godinu dana – već narednog januara dobio je povrat novca – 50 odsto sume koju je uložio u mašinu za branje trešanja.

Zadovoljan sam tom odlukom. Berba se sada obavlja brže, čistije, mašina je pouzdana, zamenjuje veliki broj radnika. Smanjeni su troškovi berbe, što je i bio cilj. Mogu da kažem da je ta finansijska pomoć koju sam dobio od IPARD fonda značajno doprinela da unapredim posao i kompletan proces proizvodnje.“

Procedura je trajala godinu dana, tokom kojih je imao pet ili šest kontrola. Za zahteve kaže da su ostvarivi i svakome preporučuje da aplicira za ta sredstva. Već prve godine po uvođenju ove mehanizacije u berbu, Dragiša kaže da se ona pozitivno odrazila na proizvodnju, te je njegovo iskustvo pozitivno.

berač-višanja[/watermark_image]

Šta je IPARD?

IPARD je Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj. Potencijalni korisnici IPARD programa mogu biti: pojedinci – nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge.

Minimalni i maksimalni iznosi povrata novca razlikuju se u zavisnosti od mere za koju su pojedinci i kompanije zainteresovani i kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.

U pripremi je program IPARD III (2021-2027), novi ciklus u kome će domaćim poljoprivrednicima biti omogućena dodatna sredstva.

Više informacija o prijavi za IPARD fond potražite ovde.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti