Čaj od pucavca pomaže u lečenju ešerihije koli

Čaj od pucavca pomaže u lečenju ešerihije koli

Čaj od pucavca je nadaleko poznat po svom lekovitom dejstvu na probleme sa urinarnim traktom. Pucavac, puknež, pušina, trava od uroka, sve su to nazivi ove lekovite biljke koja se često može naći na travnjacima i livadama. Reč je o medonosnoj biljci koja ima brojna lekovita svojstva.

Čaj od pucavca

Pucavac latinskog naziva Silene vulgaris, je biljka koja pripada porodici karanfila. Rasprostranjena je po Evropi i Severnoj Americi kao korov na livadama i travnjacima.

Karakteristike i primena

Reč je o medonosnoj, lekovitoj i jestivoj biljci. Cveta od maja do septembra. U pitanju je trajna zeljasta biljka s razgranatim korenjem koja naraste do 80 cm. Stabljika je gola, uspravna i pri vrhu razgranata s belim do bledoružičastim cvetovima prepoznatljivim po naduvenoj čašici.

Raste po suvim travnatim obroncima i livadama, na kršu, šljunkovitim i kamenim terenima.

Pucavac se bere u vreme cvetanja. Koristi se mlado lišće, pupoljci i cvetovi. Listovi mogu da se upotrebe za salatu, variva i čorbe, ili kao prilog uz riblje specijalitete. Listovi sadrže 50-70 odsto vitamina C, i oko 6 odsto karotina.

Čaj od pucavca

Čaj od pucavca – lekovita svojstva

Čaj od pucavca se koristi u lečenju bakterije Escherichia Coli, bolesti mokraćnih kanala, bubrega, vaginalnih mertitisa. Takođe čaj od pucavca pomaže u lečenju gastritisa sa povećanom kiselinom, dizenterije, kod otoka (edema), umiruju nervni sistem i pomaže kod lečenja epilepsije.

Koren se može upotrebiti kao zamena za sapun. Dobija se kuvanjem korena u vrućoj vodi.


Priprema čaja

1 kašika suve biljke (listovi, stabljika i cvetovi) preliti s 200 ml vrele vode. Pustiti da odstoji 15 minuta, i konzumirati 3 šolje dnevno.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Pripremio: Šefik Rošić, travar i pčelar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica