URADI SAM: Kako napraviti peć od stare plinske boce

URADI SAM: Kako napraviti peć od stare plinske boce

Peć za drva od plinske boce može se napraviti veoma lako, a pored toga ona je odlične i vrlo efikasna za zagrevanje radionica, ali i drugih prostorija u kući i van nje. Veoma je važno da se ponašate u skladu sa svim merama bezbednosti, sve ostalo je veoma lako. Evo kako!

Kako napraviti peć od plinske boce - © Pixabay 

Rad sa plinskim bocama može biti veoma opasan, tako da pre nego što započnete radove preduzmite sve neophodne mere kako biste unapred sprečili povredu. Zato ako niste sigurni da imate dovoljno znanja i veštine da sve uradite u skaldu sa merama bezbednosti, onda je bolje da ne počinjete.

Postarajte se da boca postane potupno bezbedna

Ceo proces trebalo bi obavljati u dobro provetrenoj prostoriji ili napolju. Prvo otvorite ventil do kraja da sav plin izađe iz boce. Kada prestane da proizvodi zvuk, to je znak da je plin prestao da izlazi. Međutim, unutra ima još uvek dosta plina. 

Kako ga možete izbaciti napolje? Uzmite ključ i sa malo snage pokušajte da potpuno uklonite ventil sa boce. Nakon što se uklonili ventil, dodajte vodu u bocu i ostavite da odstoji tokom noći. Tako ćete biti potpuno sigurni da u boci  nije ostalo ni malo gasa.

Kako napraviti peć od plinske boce - © Pixabay 

Napravite vrata

Na boci ucrtajte vrata za vašu buduću peć. Imajte u vidu da vrata peći ne smeju biti ni premala ni prevelika. Ako su vrata premala onda nećete moći da ubacujete krupnije drveće, već samo sitnije komade.

Pre nego što isečete vrata, postarajte se da ventil, koji ste prethodno uklonili, sada vratite na bocu. Najbezbednije je da ga sečete brusilicom dok je voda još u boci i tako sprečite eventualne nesreće. Naravno, parče metala koje će otpasti može se zavariti nazad sa šarkama i tako jednostavno možete rešiti problem sa vratima. Takođe, trebalo bi da dodatno zavarite držač i ručku.

Izbušite nekoliko rupa

Ispod samih vrata izbušite nekoliko rupa koje mogu poslužiti za dovod vazduha. Sa donje strane, takođe, napravite nekoliko rupa brusilicom da biste obezbedili dovoljno vazduha i da bi pepeo mogao da izlazi napolje.

Kako napraviti peć od plinske boce - © Pixabay

Postavite dimnjak

Nakon toga zavariti cev koja će imati ulogu dimnjaka. Ne treba koristiti cev manju od 7 milimetara. Na samom vrhu zavarene cevi izbušite nekoliko rupa što bi pomoglo u izvlačenju dima.

Ofarbajte vašu peć

Nakon završenog rada peć ofarbajte u željenu boju, naravno ovaj korak je opcionalan. Nakon svega ovoga ostalo je samo da založite vatru i uživate u toploj prostoriji koju ste sami zagrejali.

Izvor: Permaculture

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.