U ovom selu ima više plastenika nego stanovnika

U ovom selu ima više plastenika nego stanovnika

Najveći proizvođač cveća i rasada povrća u BiH jesu Gornji Karajzovci, malo gradiško selo u ravnici. Ovo selo nalazi se u srcu Lijevče polja i graniči se s Kukuljama, selom u srbačkoj opštini. 
 

U ovom selu ima više plastenika nego stanovnika - © Pixabay 

Gornji Karajzovci imaju skoro 200 kuća i nešto više od 600 stanovnika, koji mahom žive od poljoprivrede. Nekada su se ovde proizvodili kukuruz, pšenica, detelina, soja, ali i paprike i paradajz. Stanovnici ovog sela su uvideli da od takvog rada imaju malo koristi, pa su se odlučili za podizanje plastenika i staklenika.

Danas su Gornji Karajzovci najveći proizvođači cveća i rasada povrća u BiH. U ovom selu proizvodi se i na hiljade sadnica južnog voća, koje kupuju Hercegovci i Dalmatinci i sade u primorskim krajevima.

Milka Popović kaže da je upravo ispratila ekipu iz Osijeka, koje je interesovala njihova proizvodnja.

„To su mladi i obrazovani ljudi. Rekli su mi da se žele baviti rasadničkom proizvodnjom. Pokazala sam im skoro 200 vrsta cveća, sadnice južnog voća, ukrasnog šiblja i drveća. Otišli su prepuni utisaka“, kaže Popović.
 

U ovom selu ima više plastenika nego stanovnika - © Pixabay

Na susednom imanju Božana Popović, vlasnica nekoliko plastenika, radi zajedno sa svojim radnicima. U njenim plastenicima u toku je presađivanje paradajza i paprike te rasada kasnog povrća. Ima i cveća. Božana kaže da su Gornji Karajzovci selo veoma vrednih ljudi.

„Na imanju preko njive dva brata, Ostoja i Milan Stajčić, imaju 50 velikih plastenika. Mladi su, vredni i veoma ambiciozni ljudi. Njih dvojica imaju više plastenika nego neka opština“, rekla je Popović.


Stručnjaci smatraju da Gornji Karajzovci imaju 2.000 plastenika i skoro 600 stanovnika. „Kad bi trebalo prebrojati kuće i ljude u ovom selu, to bi bio lagan posao, ali prebrojati plastenike, to je mnogo teže“, kaže agronom Momir Cvjetković.

Izvor: Avaz

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica