Opekance s makom

Za Badnje veče se kod vojvođanskih Slovaka tradicionalno kao desert sprema poslastica opekance s makom, jelo koje su doneli njihovi preci, a koje se još uvek može naći i na trpezi kod Slovaka u matici.

Opekance s makom - foto: Zuzana Melich

Recept za ovo jelo sa nama je podelila Ana Pavela iz Padine.

Opekance s makom

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kvasac
  • Mleko po potrebi
  • 150 g šećera
  • 100 g meda
  • 150 g maka

Priprema:

Od kvasca, mleka, brašna i soli zamesiti testo kao za hleb. Od testa napraviti trake 1 cm širine u obliku valjka. Valjak se seče tako da se na svaki centimetar dobiju kuglice koje se stave na pleh i ostave pola sata da nadođu. Posle se peku u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Za to vreme treba prokuvati litar vode, preliti preko ohlađenih opekanca, procediti, politi ih uljemmedom i mešavinom mlevenog maka i šećera.

Komentari