Mionička jagnjetina – toliko dobra da LEČI!

Mionička jagnjetina – toliko dobra da LEČI!

Da li se najukusnija jagnjetina sprema zaista na Zlatiboru ili ne? Mnogi smo tako verovali, ali kad se proba ovo lekovito jagnje sa Rajca – možda ipak i nije tako. Evo kako se pravi čuvena mionička jagnjetina i na koji način se servira.

Zašto jagnjetina na mionički način?

“To sve što bismo radili na našem jagnjetu mi bismo pokvarili ono što mu je priroda dala, a ja vam garantujem pošto sam ja rođen na nadmorskoj visini od 700-800m, poznajem ljude i znam gde košta i znam jagnje sa Rajca u dušu i da je jelo “lekove”. U stvari je jelo lekovitu travu ako uzmete vi kakva je trava u planini, a kakva je trska ovde u ravnici tu je bitna razlika u jagnjetini.”

Kako se sprema mionička jagnjetina?

Kako se priprema savršena jagnjetina na mionički način?

Seckanje i pakovanje jagnjetine definitivno je majstorski posao. Darko nam je pokazao kako to ide da se najbolje iseče jagnjetina.
Prvo se odseku prečnjaci odnosno zaponjci, kako ko zove već prednje nogice. Onda se seče na dva dela, pa na četiri. Neko koristi sečke, a mi sataru. Lakše se seče dok je vruće, mada malo prska. Prvo se dalje odseče vrat.

Najviše se traže rebarca, zatim pauflek, deo od bubrežnjaka. Od jednog jagnjeta može da se dobije oko 5-6 ovala mesa. Od sezone zavisi koliko je jagnjetina tražena, mi smo blizu Banje Vrujci, pa nam je leto najprometnije. Svraća se posle bazena na ručak i tada i više od 3 jagnjeta dnevno idu. Jaganjci su lokalni, iz okolnih sela. Traže se otprilike isto i jagnjeće i praseće pečenje. Pri ređanju bi trebalo da kožica prekrije meso i ide od svega po malo.

mionička jagnjetina

Kada se jagnjetina soli?

“Zna se tokom pečenja kada se jagnje soli, ne pre pečenja, kojom solju, znači mora da bude morska so, ta so je drugačija, nije kao naša “drsko slana”. Ova so se lepo rastopi, omekša samo meso, mnogo bolji ukus bude.”

savršena plata od mioničke jagnjetine

Od koje rase ovaca se pravi najbolje jagnjeće pečenje?

Najbolja je pramenka, naša sjenička isto, več ove virtmeberg, il d Frans, one količinski daju mesa više, ali imaju i veće kosti proporcionalno. Zato se izbegava pečenje jaganjaca preko 30 kilograma. Najbolja su jagnjad oko 24-25 kilograma. I od 30 kilograma valja ako je pramenka koja je rasla na Rajcu. I to je suština čuvene mioničke jagnjetine.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica