Čvarkijada na Paliću -Kako nastaju PRAVI vojvođanski čvarci

Čvarkijada na Paliću -Kako nastaju PRAVI vojvođanski čvarci

Čvarci, proizvod koji je poslednjih godina dobio na popularnosti. Nekada su bili na dnu lestvice u ishrani, a od skoro veoma su traženi i na ceni. Čiju su najbolji i koja je tajna za dobijanje istih , moglo se saznati na čvarkijadi na Paliću.

Sedamnaest takmičarskih ekipa vodilo borbu ko će istopiti najbolje čvarke. Svi učesnici preuzeli su početni materijal od članova žirija i prionuli na posao.

čvarci

Uslediloje sečenje masnog dela i svaka ekipa je imala svoj pristup, neki su salo sekli na trake, neki na kocke – što manje, što veće. Nakon ubacivanja masnog tkiva u kotao potpaljena je vatra i krenulo se sa mešanjem.

 

Dok su se čvarci topili, posetioci ove manifestacije obilazili su kotlove i stručnim pogledima tražili svog favorita. Nakon 2 sata topljenje se privodilo kraju , usledilo je ceđenje čvaraka i degustacija.

čvarci u cediljci sa kultlačom

Dobar čvarak mora da ima žućkastu boju, ne sme da pregori, da ima teksturu kao lisnato testo, da bude hrskav i da se topi u ustima. Na kraju i takmičari, ali i posetioci bili su zadovoljni i osećali se kao pobednici.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.