Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja koji se danas veoma retko sprema. Osnovni sastojci su dunje i šećer, a mogu mu se dodati i orasi. Poznat je i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske. Mi vam ovoga puta, pored priče o kitnikezu, darujemo i recept za pripremu tog ukusnog i mirisnog slatkiša!

Pre tačno dve godine, na Sajmu etno hrane i pića, razgovarali smo sa Jovanom Vučić sa gazdinstva Radukin na kojem održavaju tradiciju i prave kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš. Ona nam je otkrila nekoliko zanimljivosti u vezi sa tom poslasticom:

Kitnikez se na severu Banata pre samo nekoliko decenija pravio u gotovo svakom domaćinstvu. Danas, u celoj Vojvodini skoro da niko ne proizvodi veće količine kitnikeza. Zato smo moj dečko i ja počeli da pravimo ovaj slatkiš na veliko.

„Kitnikez je u stvari slatkiš od dunje. Kuvaju se dunje i šećer, a u ovu kombinaciju mogu da se dodaju i orasi. Ovaj recept preuzeli smo od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.“
 

Kitnikez - ©Agromedia


„Inače, kitnikez je jedini slatkiš koji može da opstane tokom zime. On ne sadrži konzervans pošto je šećer najbolji konzervans. Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, kitnikez može tako da traje od 6 meseci do godinu dana. Naravno, vremenom se suši, ali na taj način postaje još ukusniji.“

„Mlade domaćice danas često kažu da je kitnikez žute boje. To je uglavnom zato što su malo lenje, pa ih mrzi da ga kuvaju duže od sat ili sat i po vremena. Pravi kitnikez je crvene boje i kuva se na najjačoj vatri više od dva i po sata“, otkriva tajnu Jovana.

Pravi kitnikez je crvene boje i kuva se na najjačoj vatri više od dva i po sata.

Ko najčešće kupuje kitnikez?

Uglavnom mu se najviše obraduje starija populacija. Sete se da su ovu poslasticu pravile još njihove bake, pa ga zato veoma rado i kupuju. Međutim, evo i mlađi ljudi se sve više upoznaju sa kitnikezom. Mnogi od njih dolaze svakodnevno da probaju slatkiš, a onda se redovno vraćaju po još.“

Koliko je danas kitnikez rasprostranjen u Vojvodini?

On jeste prilično rasprostranjen, ali samo u domaćinstvima. Svaka porodica pravi kitnikez za sebe. Proizvodnju na veliko gotovo da niko ne radi. Moj dečko i ja poželeli smo da vratimo ljude u mladost i zato smo počeli da proizvodimo veće količine. Ko zna, možda uskoro počnemo da pravimo ovu poslasticu i za veća tržišta.“
 

Kitnikez - ©Agromedia


Mislite malo i na nas, koji nismo iz Vojvodine!

Hoćemo, zato smo i došli na ovaj sajam u Beogradu.“

Vaša porodica sama proizvodi dunje?

Tako je. Mi imamo voćnjak na Titelskom bregu koji je veoma pogodan za dunje. Zato ne pravimo samo kitnikez već i kompot od dunje, pekmez, slatko, a pohvalila bih se i nagradama za rakiju od dunje. Naša rakija je na Međunarodnom takmičenju u Senti osvojila zlatne medalje 2012. i 2013. godine. Uz to, proglašena je i za najbolju rakiju od 363 koje su bile izložene. Među njima je bilo šljivovica, kajsija, dunja i mnogih drugih.
 

Jovana Vučić, gazdinstvo „Radukin“ - ©Agromedia


Da li je tu rakiju moguće kupiti još negde osim kod vas?

Ne, za sada samo na sajmovima i kod nas u Titelu.“

A dok ne posetite gazdinstvo Radukin i ne probate njihov kitnikez, rakiju, pekmez ili slatko od dunja, mi Vam prenosimo šta je sve potrebno kako biste ovu poslasticu napravili u sopstvenom domu. Jer jesen i jeste pravo vreme za pripremu kitnikeza, a onda možete da se njime sladite tokom cele zime, ali samo ako potraje toliko, jer može se desiti da uz pomoć najmlađih ukućana nestane mnogo ranije!

Sagovornica:
Jovana Vučić, gazdinstvo „Radukin“

 

AGROmedia tim je za vas pronašao provereni recept za kitnikez. Probajte i uverite se sami!

 

Recept za kitnikez:

Sastojci za kitnikez:

  • 1 kilogram dunja
  • 800 grama šećera
  • sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema kitnikeza:

  • Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice;
  • Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna;
  • Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate, pa vam i mi to prenosimo);
  • Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag);
  • Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima;
  • Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni;
  • Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

Nadamo se da će vam se dopasti kitnikez! I prijatno! Slobodno podelite sa nama kakav je bio, a recept dajte i prijateljima, nek se i oni slade!

Komentari