Turisti danas više vole seoski turizam nego hotel sa pet zvezdica

Turisti danas više vole seoski turizam nego hotel sa pet zvezdica

„Ne može pojedinac sam da napravi neki veliki uspeh, već država mora da bude pokretač i da radi na promociji“, kaže Vladimir Matić, vlasnik seoskog domaćinstva „Matića avlija“ nadomak Osečine, govoreći o svojim iskustvima u bavljenju seoskim turizmom.

Seoski turizam u Srbiji - © Agromedia 

Prema njegovim rečima uslova za ovaj vid privrede u Osečini ima, ali kako kaže mora više da se radi na promociji da bi privukli što veći broj turista u ovaj kraj. Već sedam godina ovde dolaze pretežno gosti iz inostranstva da probaju srpske specijalitete i uživaju u seoskom ambijentu. Prošle godine Matići su ugostili preko 200 turista najviše iz inostranstva. I dok se na neka domaćinstva turisti vraćaju isključivo zbog hrane, neki više vole da samo uživaju u miru i tišini seoskog ambijenta.

„Naša iskustva su pozitivna. Pored naših turista najviše gostiju dolazi iz Rusije i Nemaške, a ovde su 15 dana proveli i gosti iz Londona. Međutim, to može mnogo bolje, jer je Osečina malo ali predivno mesto koje ima uslove za više vidova turizma od sportskog, lovačkog do ribolovačkog. Dosta nam u ovom poslu pomaže i ovdašnja Turistička organizacija, ali mislim da država treba da radi viće na promociji tog kraja, jer ne može pojedinac sam da napravi neki veliki uspeh. Sajam šljiva je odlična manifestacija ali se ona održava jednom godišnje. Morate da napravite nešto više tokom godine da bi što više turista dolazilo i boravilo ovde, ali država mora da stane iza toga. Država bi to morala da stimuliše kao što je to slučaj u Sloveniji ili Austriji. Ona mora da bude pokretač turizma a ne pojedinac jer je to nemoguće“, navodi Matić.

Seoski turizam u Srbiji - © Agromedia 

Mir, tišina, prirodne lepote nekog kraja, domaća hrana. To su između ostalog neke od želja današnjeg turiste koji se odluči da svoj odmor provede na selu. I to im je upravo porodica Matić i ponudila. Iskoristili su prednosti koje pruža Podgorina i na porodičnom imanju kraj Osečine odlučili da se bave seoskim turizmom. Uz vikendicu Matići su izgradili i dva vajata za smeštaj gostiju. Kažu da su za sada zadovoljni, a da je glavna sezona od marta do oktobra.

„Pošto su roditelji rodom iz okoline Osečine rešili smo da na svom imanju izgradimo seosko domaćinstvo „Matića avlija“. Prvo smo 2008. godine izgradili etno kompleks „Gučevski vajati“ na Gučevu, a zatim i ovaj u Osečini. Gosti najviše vole prirodu, mir, tišinu, domaću hranu, odmor, opuštanje. Mi smo na osnovu toga napravili ovaj kopleks jer je ljudima dosta urbanog, hotela sa pet zvezdica. Oni traže mir i tišinu, mesto gde će se osećati kao kod svoje kuće. Zato je Osečina idealna. Nama su svi gosti koji su dolazili iz inostranstva rekli da su oduševljeni prirodom. Nema niko da ih uznemirava, nema gužve. I ono što je veoma važno, je srpska hrana kojom su svi oduševljeni“, kaže Vladimir Matić.

Seoski turizam u Srbiji - © Agromedia 


I u Turističkoj organizaciji „Podgorin“ potvrđuju da Osečina ima brojne ali još uvek nedovoljno iskorišćene pogodnosti kako bi se što veći broj seoskih domaćinstava bavio ovim vidom turizma. Na teritoriji ove opštine seoskim turizmom se trenutno bavi samo pet domaćinstava koja raspolažu sa 55 ležajeva za smeštaj gostiju.

„Ova delatnost je u razvitku u našoj opštini. Smeštajni kapaciteti popunjeni su skoro cele godine, pogotovo u letnjim mesecima. Dobroj iskorišćenosti smeštajnih kapaciteta tokom leta pored poslovnih dolazaka značajno doprinose i izvanredni uslovi za takozvani sportski turizam kojim raspolaže Osečina. Takođe, moramo pomenuti Sajam šljiva jednu od najvećih i najposećenijih manifestacija u ovom delu Srbije gde se za vreme trajanja Sajma uvek traži mesto više. Mi se nadamo da će narednih godina biti sve više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom ali će to pre svega zavisti od samih domaćina koji će vremenom shvatiti da će im ovaj posao doneti benefit ali i samoj lokalnoj samoupravi. Da bi se bavili ovom granom privrede na to jedino može da ih podstakne država kroz razne vidove subvencija a mi kao Turistička organizacija možemo da im pomognemo kroz brojne promotivne aktivnosti“, smatra Svetislav Gačić, direktor Turističke organizacije „Podgorin“ iz Osečine.

Pored kapaciteta u seoskom turizmu postoji i smeštaj na bazi hostela i pansiona. Ukupan kapacitet ove vrste smeštaja je 150 ležaja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica