Šta iskusna domaćica preporučuje mladim devojkama?

Šta iskusna domaćica preporučuje mladim devojkama?

Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave pravi i prodaje zimnicu više od 10 godina. Još dok je bila dete posmatrala je majku i baku dok su kuvale, a već sa 15 godina znala je i sama da napravi slatko.

 

„Mi smo u kući uvek kuvali sve od voća koje smo imali u bašti, pravili smo slatko, džemove, sokove… Danas zimnicu pravim i bez dodatka šećera, da mogu i dijabetičari da je koriste, imam pekmez od šljiva bez šećera, džem od smokvi… Žene najčešće naručuju likere, a sirupi se najbolje prodaju zbog male dece – jer je to čist sirup od voća bez konzervansa, ispričala je za Agromediju Svetlana, koja se ovim poslom bavi iz velike ljubavi.

Njenu ljubav prepoznali su kupci i van granica Srbije.

„Glavni vid promocije je od usta do usta, ne volim elektronske medije…Bez ljubavi nema ništa, na ljubavi se zasniva svet i život. Ako prisiljeno radite bilo šta, bolje nemojte, ja se nekada toliko umorim da bih plakala, ali jednostavno volim to“, objasnila je Svetlana Jovanović.

 

Domaći sokovi © Agromedia 

 


S obzirom na to da je učesnik projekta za Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim sredinama Kolubarskog i Šumadijskog okruga nudili su joj da u oviru donacije Švajcarske Vlade naruči pasterizator ili nešto od savremene opreme.

„Nudili su mi da uzmem pasterizator, a ja sam htela velike “metalčeve” plave šerpe i šporet “smederevac”. Ja tražim ono što je bilo aktuelno davno, davno, tražim stare recepte, koji su se čuvali samo u manastirima, za to mi ne treba moderna pasterizacija“, kaže ponosno Svetlana.

Domaćinstvo Jovanović se bavi i seoskim turizmom, a u budućem periodu planiraju da prošire prostorije. A za sve mlade devojke Svetlana ima poruku da:


„Mogu da imaju duge nokte, da izlaze, ne moraju ništa sebi da uskrate, a ujedno mogu sve ovo da rade“, zaključila je Svetlana Jovanović.

Sagovornica:


Svetlana Jovanović, domaćica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica