Povratak DEDOVINI: Uz pomoć meštana gradi etno selo na planini GOLIJI

Povratak DEDOVINI: Uz pomoć meštana gradi etno selo na planini GOLIJI

Od početka prošle godine, usled pandemije virusa korona, naši građani su se okrenuli domaćem turizmu i istraživanju prirode i znamenitosti naše zemlje. Jedan vid turizma koji je dobio posebno na značaju je seoski turizam, odnosno poseta etno selima i ruralnim predelima koji nude upoznavanje tradicije i prirodnih bogatstava Srbije. Želeći da svima onima koji nisu upoznati sa lepotom Golije i istorijom manastira Studenica prikaže iste, Aleksandar Raković je rešio da obnovi dedovinu i na njenom mestu izgradi etno selo.


Etno selo "Raković"Foto:Aleksandar Raković

Želja za istraživanjem Golije bila je pokretač povratka dedovini

Ovaj dvadesetšestogodišnji Novosađanin kaže da mu je izgradnja etno sela ispunjenje dečačkih snova.

„Od moje srednje škole svaki raspust provodim tamo i trudio sam se da iskrčim livade, sredim voćnjake odnosno da vratim imanje u nekadašnje stanje, onako kako je bilo pre 70 godina po priči meštana. Obnovio sam izvore, zasadio nove voćnjake, izgradio pomoćne objekte” ,rekao je sagovornik našeg portala i osnivač etno sela „Raković”

Kako kaže, 2008. godine njegov otac je napravio vikendicu u selu i tada su počeli aktivno da odlaze tamo i od tada počinje obnova imanja. Ideja o  izgradnji etno sela rodila mu se pre 10 godina jer ga je oduvek nešto jako privlačilo u te krajeve i nosila ga je želja da istraži sve livade, šume, potoke, staze i ostale prirodne lepote svoje dedovine. U tom selu, kako kaže, živeo je njegov pradeda, a rodio se i njegov deda.

„Sa izgradnjom etno sela je započeto u maju 2020. godine, u doba korone, a od maja do novembra sam rasturio pet brvnara koje sam kupovao ili dobijao iz okolnih sela, od kojih su dve spojene u jedan objekat zbog komfora. Jedna od njih je mali muzej koji se nalazi u sklopu imanja i tu su smešteni etno predmeti kao što su lokalni spisi, razboj, preslica, stolarski alat, poljoprivredna oruđa, stare pegle i druge stvari”, rekao je Raković, koji je inače završio Saobraćajni fakultet i radi u sferi drumskog prevoza tereta.

Etno selo "Raković"Foto:Aleksandar Raković

Mir na Goliji narušava samo cvrkut ptica

Kako kaže, meštani su mu puno pomogli prvenstveno zato što su dobri ljudi, a i dopala im se celokupna priča i ideja da u te krajeve dovedu posetioce i pokažu im prirodne lepote predela.


Tokom prošle godine izgradio je tri nova objekta, a dve tradicionalne kuće od drveta, brvnare, će otvoriti za turiste već od početka maja.

Kako kaže svaka kuća ima svoju terasu, a napravljen je i centralni letnjikovac za okupljanje iz želje da se posetiocima omogući da ispeku roštilj, skuvaju kotlić, provedu kvalitetno slobodno vreme sa svojom porodicom ili prijateljima u prirodnom okruženju.

Naš sagovornik istiće da je opšta ideja da taj mir, tišinu, netaknutu prirodu, izvorsku vodu, čist vazduh i dobru hranu podeli i sa drugima, pogotovo sa ljudima iz urbanih sredina koji nisu navikli na besprekoran mir, a taj mir na ovom području jedino narušavaju ptice svojim cvrkutima.


GolijaFoto:Aleksandar Raković

„Golija je šumom bogata planina, sa izvorima mnogih reka. Tu je i manastir Studenica, a u blizini je i Kraljevo i manastir Žiča. U okolini je smešten srednjovekovni zamak Maglič, kao i nekoliko vodopada”, rekao je naš sagovornik.


Komentari (1)

Toza

2021-03-26 12:27:56

Predivno! Bravo !

Tanja Prolić, Novinar

2021-03-26 14:45:52

Poštovani Tozo,

hvala Vam na podršci.

Lep pozdrav

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica