Planinari posetili Rajac: u potrazi za autentičnim proizvodima

Planinari posetili Rajac: u potrazi za autentičnim proizvodima

no images were found

Savremeni planinari često se upućuju na netaknute prirodne oaze kao što je ova na Rajcu. Kroz razgovore sa domaćicama, otkrivaju se prave riznice ukusa ovih krajeva.

Grupa planinara iz različitih delova regiona, uključujući i društva iz Opatije i Bazovice, okupila se kako bi istražila Rajac, predivnu planinsku destinaciju u našem kraju.

 

Dočekala ih je gostoljubiva domaćica sa tradicionalnom srpskom rakijom i mnogim lokalnim specijalitetima. Ovde su proširili svoje kulinarske horizonte, degustirali različite proizvode iz sela i pokupili ideje za nove recepte. Uz srdačne razgovore sa lokalnim proizvođačima i upoznavanje sa njihovim proizvodima, stekli su nove gastronomske doživljaje. Ovo iskustvo će sigurno obogatiti njihove trpeze kod kuće i ojačati vezu između različitih regiona.

Katarina dolazi iz planinarskog društva “Poštar” iz Novog Sada. Sa ovom grupom iz Rijke se druže duži niz godina, pa tako svaki put kad oni odu u njihov prostor, onda pešače sa njima. A ove godine su izrazili želju da pešače po Srbiji. Ona je izabrala valjevske planine da im pokaže i da im prezentuje Srbiju u najboljem mogućem svetlu.

 

One su najzgodnije za početnike, odnosno nemaju jake uspone, jake silaske, tako da mogu lepo da se planinare, šetaju, da nauče svašta nešto i naravno bezbednosti tu na prvom mestu, pa tako mogu da pešače bez neke bojazni da će se povrediti.


Pre par godina su bili gosti u njihovom planinarskom domu. Preko nalepnice planinarskih klubova su započeli saradnju.

“Srbija je zemlja sa puno turističkih kapaciteta. Posle podne idemo u posetu u Vinariju Jelić u Ljigu, gde iako je vreme berbe, obezbedili su im posetu sa degustacijom vina, a kad budemo sišli u Valjevo kroz dva dana angažovaćemo turističkog vodiča koji će nas provesti po centru Valjeva i naravno, posvetićemo Narodni muzej Valjevo, tako da pored pešačenja smislili smo i niz drugih aktivnosti koje će približiti žitelje Srbije našim gostima.”


Srbija ima šta da ponudi stranim gostima i pretpostavljam da ovo nije jedina grupa sa kojom vi sarađujete i nekako treba da budemo možda i mi više svesni toga i da sve više ulažemo u to i dovodimo ljude iz svih delova sveta.

 


Tako je, zemlja Srbija je jedna od najlepših zemalja po meni ima jako puno kapaciteta i jako puno prirodnih lepota, a mi treba da se trudimo da nju prezentujemo na najbolji mogući način.

Domaći proizvodi kao recept za bez doktora

 

Ovde su se našli i razni proizvodi, zimnica, ajvar, domaće pečene paprike sa starinskim receptom, šarena salata, turšija, džem na studijski način, pekmez od šljive, a u pitanju je Čačak, džem od maline, sve na domaći recept, onda šumsku jagodu to.

 

Ovo su neki proizvodi od starih recepata sve, kupina divlja isto slatko, sirupi, sirup od nane sa dodatkom limuna, sirup od kupine, višnje, zova, limun i pomorandža, kajsija, malina, sremuš sa rakijom za one koji imaju masnoće u krvi. Likeri, kozji sir sa planine, sa dodatkom raznih začina i u maslinovom ulju, mleveni paradajz, svi su organski.

Vi kod doktora niste skoro bili onda?

Trudimo se Malo da iznesemo sve domaće med proizvode, ima i pasulja, kolača starinskih, projino brašno, sve je domaće na našoj tezgi, sirevi, beli kajmak, a najviše se traži možda dimljeni kačkavalj i to je vrh.

Prva poseta Rajcu – šta kažu planinari

Puno je gostiju iz Rijeke, ali i iz Beograda, iz planinarskog društva “Bazovica” i PD “Opatija”, a mnogima je ovo prvi put da posete Rajac. Odlučili su da provedu vikend ovde i upiju duh ovog kraja.

“Naša prva stanica bila je kod domaćice koja nas je dočekala sa odličnom rakijom. Naručili smo domaću krušku, sir i rakiju. Jela su autentična i izvanredna.

Šta nas je najviše impresioniralo? Pretpostavljamo da su to domaći proizvodi koje smo ovde probali. Upoznali smo se sa raznim specijalitetima, a posebno nam se dopala šljivovica i zaječarsko pivo.

Nismo imali priliku da probamo sve lokalne đakonije, ali sigurno ćemo to učiniti tokom našeg boravka. Jedno je sigurno, poneli smo sa sobom već lepe uspomene.

“Drugi dan je tek počeo, idemo i na degustaciju vina u obližnju vinariju u Ljigu. Sigurni smo da će nam se dopasti i tamošnji specijaliteti.”

Ovde smo upoznali mnogo ljudi, a ono što nas je posebno iznenadilo je to što smo ovde čuli srpski jezik na svakom koraku.

“Mi dolazimo iz različitih krajeva, ali ovde se osećamo kao kod kuće. Nadamo se da ćemo se ponovo vratiti sa porodicama i prijateljima. Rajac nam pruža mir, čist vazduh i nezaboravne ture kroz prirodu.

Ovde uživamo u svakom trenutku, iako smo ovde samo dva dana. Upili smo duh ovog kraja i sigurni smo da ćemo poneti lepe uspomene i utiske sa sobom.”

Kada je Rajac najaktuelniji?

 

Rajac je postao omiljeno odredište za ljude koji se interesuju za ovu oblast i žele da vide šta srpski turizam novo nudi.

Planinari najviše vole ovo područje tokom zime kada mogu da uživaju u šetnjama pored prelepe prirode. Takođe, vole da probaju autentične proizvode ovog kraja, kao što su ajvar, domaći sir, i rakija. Uživaju najviše u svadbarskom kupusu, ali i kupovini domaćih proizvoda.

I pored raznih kanala i moderne komunikacije, i dalje ljudi uglavnom dolaze putem preporuke.

AGROmedia stoga posebno preporučuje da ne propustite lepote Rajca, kako ste čuli i leti i zimi!

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica