OPLENAČKA BERBA: Šta je to što danas možete ovde lepo pronaći?

OPLENAČKA BERBA: Šta je to što danas možete ovde lepo pronaći?

OPLENAČKA BERBA: Šta je to što danas možete ovde lepo pronaći? Saznajte iz naše posete ovoj vedroj manifestaciji, divnom primeru seoskog turizma u Srbiji.

Pričali smo sa Zoranom Novakovićem, šampionom u proizvodnji rakije. Najviše su to vina i rakije. Grožđe, kruške. To je glavna ponuda, a tu su i rakije od šljiva, kruške, dunje, i loza. Ima čak i pekara ovde.

Od kojih šljiva se pravi najbolja rakija?

 

Od starih autohtonih sorti šljiva, kao što su Požegača, Madžarka i Crvena Ranka. To su šljive koje poznavaoci tvrde da su najbolje. Od ove dve vrste može se napraviti odlična kupaža. Sama šljiva je važna, ali tehnika je ključna.

 

 


Čarolija počinje sa zrelom šljivom. Potrebni su dobri sudovi, dobar kazan za vrenje, dobro pečenje, odvajanje frakcija i odležavanje u hrastovim buradima. Pravi majstori znaju da ovo nije lak posao. Kada se rakija ubaci u burad, odležava se od 3 do 5 godina, a tek onda dolazi vreme za degustaciju.

Možda se čude ljudi zašto je cena rakije, na primer, od 3 do 5 hiljada evra po litri. Ali morate razumeti da kvalitetna stara rakija ima svoju vrednost. To je sve tačno. Da li znate koliko se rakije može dobiti iz 100 kilograma šljiva, da se napravi visokokvalitetna rakija? Oko 20 do 25 litara kvalitetne rakije. Ona ima 40 do 78 stepeni.

Za ovakvu rakiju, prvo se odvaja nepitka frakcija, a tek onda dolazi terapija. Mnogo posla se obavlja pre pečenja i odvajanja frakcija.


Danas na Oplenčkoj berbi, šta se najviše traži – rakija ili vino?

Najviše se traže vino i grožđe, a potom kvalitetna rakija.


Iako ljudi vole dobro piće, možda su ove godine troškovi veći, a plate niske. Ali nadamo se da će sledeće godine biti bolje. Sada pripremite dobar rakijaluk.

Šta se kupuje i ko na Oplenac putuje?

Mnogi su prvi put na Oplenačkoj berbi, za svakoga ima po nešto. Ima svega, malo rakije, malo vina, nešto grožđa. Tu su i mlečni proizvodi, mesni proizvodi, i stari sirevi. Na kraju je i berba grožđa. To je prava berba. Kupuju se i suveniri i autentični proizvodi. Proizvodnja je uglavnom porodična i nasleđena, tradicionalna.

 

Ljudi su ti uz Kragujevca, iz Velikog Gradišta, Paraćina i okoline, Gornjeg Milanovca, Obreža, kod Varvarina….ovde se može lepo provesti dan i vreme je lepo.

Šta prodaju meštani?

 

 

 

Meštani izlažu novčanike, priveske, podmetače, činije, različite proizvode, sve je od prave kože. U proizvode ne idu drugi materijali, samo prava koža. To je najkvalitetniji materijal i traje najduže. Sve je ručni rad. Dizajniranje je izazov, teško je naći potpuno originalne modele jer je toliko majstora kroz istoriju. Ali dodaju svoj lični pečat.

Mlađi ste, da li ste naučili sami ili je to nešto što ste nasledili?

Imamo iskustvo i podršku, posebno od oca koji se dugo bavio izradom kožnog nameštaja. Pomogao nam je da odaberemo prave materijale i tehnike.

Bravo za vas! I za sve koji se bave ovim poslom. Da li se može živeti od ovoga?

Može, ali tržište je izazovno. Internet prodaja je sve popularnija i ljudi sve više cene ručni rad. Iako se nekad čini da je teško, treba istrajati.

Savet za one koji kreću u ovaj posao?

Nemojte se obeshrabriti ako se prvi proizvod ne proda. Kvalitetan ručni rad ima svoju vrednost i uvek će naći kupce.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica