Marin gaj: Putokaz ka odmoru za dušu privukao i Kineze

Marin gaj: Putokaz ka odmoru za dušu privukao i Kineze

Na putu između Ljiga i banje Vrujci nalazi se farma “Marin Gaj”, međutim na ovo seosko domaćinstvo putokazi vode još od Ibarske magistrale, pa su se tamo zatekli i Kinezi.

Izbor imena „Marin Gaj“ za farmu i seosko domaćinstvo u okolini Ljiga i banje Vrujci bio je zaista dobar marketinški potez. Već na samom skretanju u Ljig sa Ibarske magistrale nalazi se prva tabla sa ovom oznakom – koja se odnosi na celo područje. Mnoge je baš to privuklo u restoran Dušanke Sandić.

„Svi misle da sam ja Mara, pa me tako i oslovljavaju. A Mara je zapravo bila neka žena pre mnogo godina koja je bila vlasnica zemlje na ovom području, pa je ostalo to ime “Marin Gaj”. Dolaze stranci često, vide tablu i skrenu sa puta do nas“, objasnila nam je Dušanka Sandić.

Dušanka Sandić © Agromedia

Farma „Marin Gaj“ je za organizovane grupe posetilaca otvorena pre 5 godina, a jedna od interesantnijih, bila je poseta turista čak iz Kine.

„Mi smo se iznenadili prvo, nismo znali šta će da jedu, spremili smo mangulicu za ručak. Još dok smo sekli pečenje oni su navalili na meso kao ludi, bilo ih je dvadeset i oduševili su se, jeli su sve osim mlečnih proizvoda“, setila se Dušanka.

Otišla je iz grada u selo, a danas živi ovako

Njen suprug je živeo dugi niz godina u Kanadi, gde se bavio ugostiteljstvom. Seoski turizam u Srbiji je bio logičan sled događaja nakon što se vratio u domovinu.


„Kad smo počeli da se bavimo ovim, nisam znala da ću morati svaki dan da budem ovde, kod kuće. Nigde ne mogu da mrdnem, ali zadovoljni smo, s obzirom da postojimo samo 5 godina, dobro je“, rekla je Dušanka.

Možda table privuku turiste, ali to sigurno nije razlog zašto se vraćaju. Domaćinstvo poseduje farmu starih rasa svinja i različite domaće živine.


„Imamo oko 50 mangulica, magarca, kokoške, kućiće… Pravimo proizvode od mangulica, to se sprema za ručak… Od prasića suhomesnate proizvode, kobasice itd“, dodala je Dušanka.

Farma „Marin Gaj“ je proširila kapacitete zahvaljujući podršci Švajcarske Vlade u okviru projekta za Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga. Dušanka Sandić kaže da se nada da će u narednom periodu ove promene privući i nove goste.


Sagovornica:

Dušanka Sandić, Farma “Marin Gaj”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica