Od Bačke i Banata, do Tare i Mokre Gore: SEOSKI turizam postaje OZBILJNA GRANA!

Od Bačke i Banata, do Tare i Mokre Gore: SEOSKI turizam postaje OZBILJNA GRANA!

Razgovarali smo sa Vladimirom Ivanovićem iz Ljiga, osnivačem sajta selo.rs, o stanju u seoskom turizmu u Srbiji, kao i o perspektivama daljeg razvoja ove sve značajnije grane turizma.

Kakvo je danas stanje u seoskom turizmu?

,,Seoski turizam u Srbiji je znatno napredovao poslednjih 15-20 godina i to nisu više stara seoska domaćinstva, najčešće skromna, koja su primala goste, nego su to sad već ozbiljni turistički objekti na selu. Naravno, imamo još i poljoprivrednih gazdinstava/domaćinstava koji imaju neka višak soba i prostora pa ovaj prostor daju u najam gostima, ali seoski turizam postaje jedna ozbiljna grana turizma. Sve je popularnija i sve veća ponuda u seoskom turizmu, a i naravno tražnja je velika.

Odakle su najčešće gosti?

Seoski turizam je najčešće za domaće goste, ne samo kod nas nego i u Evropi. U seosko domaćinstvo idu domaći gosti, to su kraća putovanja, kraći boravci, a naravno beležimo i od 5 do 10% stranaca.

Koji su najčešći prohtevi gostiju?

Neki neki naši domaćini kažu, ,,gosti su se izbezobrazili”. Nisu više samo da jedu i da spavaju nego očekuju nekakve dodatne sadržaje. Naša seoska domaćinstva se najpre razlikuju po tim dodatnim, dopunskim sadržajima, odnosno po programima koje organizuju, a ne samo po dobroj hrani koja se odavno već podrazumeva. Dakle, dobar, kvalitetan komfor i čistoća se naravno takođe podrazumevaju, ali razlika je u tome da neko ima konja za jahanje, četvorotočkaše, bicikle, staze za šetnju. Imamo čak i teniskih terena na selu, tako da to izdvaja one traženije od prosečnih objekata.

Kako su mere Vlade o korišćenju vaučera uticale na seoski turizam u Srbiji?

Ne samo za seoski turizam, vaučeri su značajno povećali prodaju u turizmu u Srbiji. Dakle, ne samo u našim seoskim domaćinstvima, to su programi koji svake godine daju sve više subvencionisanog odmora, tako da možemo reći da pored zakona o turizmu i ugostiteljstvu koji su značajno doprineli razvoju turizma, sa odličnim i boljim odredbama na koje smo stalno primedbovali, od nedavno imamo novi zakon o ugostiteljstvu.

Postoje li destinacije koje su posetiocima atraktivnije?

Sve ih je više, ranije smo imali 3-4, danas je to od Bačke, Banata i Srema pa sve do Stare planine ili zapadne Srbije sa Tarom i Mokrom Gorom. Sve su prilično tražene, svaka grupacija gostiju ima neke svoje favorite, tako da seoski turizam je prilično dobro rasprostranjen. Na sajtu www.selo.rs mi imamo 90 opština u Srbiji koje imaju svoju ponudu, u nekih oko 2000 objekata”, kaže Vladimir Ivanović.

Po svemu sudeći, seoski turizam u Srbiji itekako ima svetlu budućnost, na šta ukazuje i činjenica da vlasnici gazdinstava beleže rekordne promete.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica