Sela u Kraljevu sve čistija i lepša

Sela u Kraljevu sve čistija i lepša

Radnici Jkp „čistoća“ Kraljevo dnevno sakupe i deponuju oko 120 tona komunalnog i drugog odpada, godišnje očiste i operu 90 miliona metara kvadratnih javnih površina, urede i održavaju 80 hektara zelenih površina. Ovo preduzeće, dobitnik mnogih vrednih priznanja za svoj rad,poslednjih godina sve se više okreće i potrebama seoskih mesnih zajednica. Trenutno, smeće se redovno iznosi, transportuje i deponuje iz 23 sela, trećine od ukupnog broja, a već do kraja ove i naredne godine ovaj broj biće znatno veći.

Čista sela u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia 

Građani grada Kraljeva već su naviknuti da na gradskim ulicama radnike JKP „Čistoća“ susreću od osvita zore do kasne večeri. Tako je svakog radnog dana, ali i nedeljom i prazničnim danima, po najvećem mrazu, dubokom snegu, kiši ali i na temperaturama od četrdesetak stepeni. U poslednje vreme radnici ovog uzornog kraljevačkog javnog preduzeća u sve većem broju mogu se videti i u selu, na svojim radnim obavezama.

„Od šesdesetak sela na području grada Kraljeva, mi trenutno redovno iznosimo i deponujemo smeće iz 23 seoske mesne zajednice. U svakom od ovih sela imamo od dva do pet kontejnera ili kištre, u zavisnosti od veličine mesne zajednice i broja njenih stanovnika. Činimo maksimalne napore da s postojećim ljudstvom i mehanizacijom, u čiju modernizaciju ulažemo značajna sredstva, svoj posao uradimo što kvalitetnije i siguran sam da meštani to vide i cene naše napore“, kaže Vladimir Baralić iz JKP „Čistoća.

Čista sela u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia

Prema Baralićevim rečima broj sela obuhvaćenih organizovanim iznošenja smeća stalno će rasti jer to je zacrtano u planovima preduzeća i od opšteg je interesa za seosko stanovništvo i život u selu.

Čisto i uređeno selo preduslov za razvoj seoskog turizma

Poslednjih godina seoski turizam u kraljevačkom kraju je u snažnoj ekspanziji. Sve veći broj domaćinstava na celom seoskom području želi da pođe stopama onih domaćima, kojima je seoski turizam postao osnovna privredna delatnost i to jako profitabilna. Dobri primeri su Rudno, Lopatnica, Bogutovac, Stubal…

Ovakvu razvojnu politiku ne selu svojim radom uspešno prati i kraljevačka „Čistoća“. Komunalni i drugi odpad se redovno transportuje i deponuje, dotrajali kontejneri i kištre se zamenjuju novim ili bar daleko boljim od postojećih. Stanje na terenu bi bilo još bolje da je odnos stanovništva prema životnoj sredini odgovorniji. Često se odpad pa i onaj najkrupniji-stari nameštaj, šporeti, građevinski materijal i drugo bacaju u nepristupačne potoke i strme dubodoline gde je pristup radnicima i mehanizaciji gotovo nemoguć.

 Čista sela u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia


Otuda stalne molbe nadležnih u „Čistoći“ da se otpad odlaže na jednom mestu, na pristupačnom odlagalištu a njeni radnici će se odazvati na svaki poziv jer su svi na važnom zajedničkom zadatku.

Boljom saradnjom građana do još čistijih sela

U kraljevačkom javno-komunalnom preduzeću zaduženom za lepši, čistiji i zdraviji grad i selo a koje će 17. septembra ove godine obeležiti 65-godišnjicu postojanja i uspešnog rada i u narednom periodu, kako tvrdi njegovo rukovodstvo, učiniće maksimalne napore da kvalitet svojih usluga podignu na još viši nivo.

„Saradnja s građanima,kao našim korisnicima, mora da ide uzlaznom linijom a sve u cilju podizanja kvaliteta usluga. Podizanje svesti o zaštiti životne sredine biće naš prioritet i u narednom periodu“, ističe Ivica Bogojević,direktor preduzeća.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica