Poljoprivreda u Srbiji: I za platu od 200.000 dinara nema kvalifikovane radne snage

Poljoprivreda u Srbiji: I za platu od 200.000 dinara nema kvalifikovane radne snage

Poljoprivreda je jedna od najstarijih delatnosti na svetu, ali i danas predstavlja jedan od najizazovnijih poslova. To potvrđuje i Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, koji ističe da je teško biti poljoprivrednik u današnje vreme.

“Cene poljoprivrednih dobara se stalno se menjaju kako u našoj zemlji tako i u okruženju, što utiče na profitabilnost posla. Takođe, ponuda semena, hemijskih preparata za zaštitu, repromaterijala se takođe konstantno što zahteva puno vremena i veliko znanje da bi posao u poljoprivredi bio uspešan” – zaključuje Marko.

Osim toga, nedostatak kvalifikovane radne snage predstavlja veliki problem, jer danas ni za 100.000 dinara ne mogu da nađem traktoristu, a potreban mi je i menadžer i zaštitar.

Svi žele da imaju ograničeno radno vreme i lepu platu ali posao u ovoj grani privrede zahteva rad tokom cele godine. Posebno, kada je sezona, mora da se uradi bez obzira na vremenske uslove, što mnogi ne žele da shvate. Lakše im je da odu i da rade u državnom sektoru za 40-50.000 dinara, nego da se zaposle kod nas pa i da im ponudimo i 150-200.000 dinara.

Izgleda kao da im je ispod časti da budu traktoristi, iako današnji traktori imaju klima uređaje i pružaju veliki konfor u radu, pa možeš da sedneš u traktor u beloj košulji i da se ne isprljaš – i pored toga nema ko da radi.

Sagovornik:

Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica