Ratare čeka još jedna SKUPA setva, za veći rast agrara neophodni KREDITI banaka

Ratare čeka još jedna SKUPA setva, za veći rast agrara neophodni KREDITI banaka

Kako se sezona poljoprivrednih radova na njivama približila, ono što trenutno najviše muči poljoprivrednike, jeste kako da nabave repromaterijal za predstojeću setvu. Po svemu sudeći troškovi koji ih čekaju biće rekordno visoki. 

ruka sa troskometrom

Oni su već navikli da kupuju repromaterijal za setvu početkom godine, a subvencionisani krediti s kamatama koje pokriva država, zbog niskih kamata, su im do sada bili jako dobra pogodnost. Kamate na subvencionisane poljoprivredne kredite biće manje i ove godine, mada tačna količina i vreme raspoloživosti, još uvek nisu poznati. Subvencije će biti povezane sa e-Agrar-om i počeće u drugoj nedelji proleća. Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, navodi da će se prvo obratiti pažnja na mere za mleko.

Zaduživanje po visokim kamatnim stopama neminovno čeka ratare

Veći deo troškova inputa, poljoprivrednici će morati da obezbede preko poslovnih banaka, iako se zna da su kamate skočile gotovo dva puta u odnosu na vreme pre krize. Očekuje se da će cene zaštite i semena, biti više za 10 do 15%, jedino je urea jeftinija

Subvencije i državni krediti će pomoći da se pokriju troškovi, ali za veći rast agrara neophodni su krediti banaka. Poljoprivrednik Mihailo Milanović izjavio je za RTS da je ozbiljna proizvodnja nemoguća bez banke, jer se bez tog novca ne može unaprediti proizvodnja, nema prostora za ulaganja u mehanizaciju, skladišni prostor i sl.

Poljoprivrednici, zadruge i agrarne firme koje imaju problema sa plaćanjem kredita, mogu se prijaviti za moratorijum, tj. predah u plaćanju rate, do 30. aprila. Narodna banka Srbije će u roku od 30 dana od podnošenja zahteva odobriti olakšice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica