Svet poljoprivrede Prodavnica

Počinje izgradnja mostova u kraljevačkom kraju

U poslednjih pet godina Kraljevo je u tri navrata bilo pogođeno poplavama velikih razmera koje su nanele veliku materijalnu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, putnoj i drugoj infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu. Najveće posledice ostavile su ovogodišnje bujične poplave koje su uništile desetine kilometara seoskih puteva i dvadesetak mostova.

 Počinje izgradnja mostova u kraljevačkom kraju - © Milanko Danilović / Agromedia

Poslednjih meseci lokalna samouprava u Kraljevu uložila je značajna sredstva u popravku puteva na seoskom području koji su oštećeni u ovogodišnjim junskim poplavama. Posla još uvek ima, ali se očekuje obećana finansijska pomoć od Republike.

„Očekujemo da nam vrlo brzo na račun bude uplaćeno 220 miliona dinara. Sredstva su odobrena na osnovu procene štete koju je uradila stručna komisija“, rekao je Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za upravljanje građevinskim zemljištem Kraljevo.

Prema njegovim rečima, od ove sume 120 miliona biće usmereno za popravku seoskih puteva, a 100 miliona za sanaciju rečnih korita, takođe u selima jer su baš ti bujični potoci i reke prouzrokovale najveću štetu.

Oštećeni mostovi trenutno predstavljaju najveći problem u desetak sela na području Kraljeva. Bilo je protesta i ispoljavanja nezadovoljstva na drugi način što se ovi problemi brže ne rešavaju.

„Imamo razumevanja za ljutnju i nezadovoljstvo žitelja na seoskom području. Međutim, moraju da imaju u vidu da postoje neke procedure koje treba da se ispoštuju da bismo krenuli u posao”, navodi direktor Nestorović.

Počinje izgradnja mostova u kraljevačkom kraju - © Milanko Danilović / Agromedia

Kako sam kaže, Republički institut radi projekte za 21 most koji će se rekonstruisati ili izgraditi potpuno novi na našim rekama i potocima.

„Za sada su urađeni projekti za mostove u Sirči i Vrdilima i čim dobijemo dozvole počinjemo njihovu gradnju. Mi smo rešili imovinske odnose i potrebna merenja, sredstva su obezbeđena i za ova dva mosta kao i preostalih 19. Dakle, potrebno je još malo strpljenja i ovi problemi biće trajno rešeni“, uverava direktor Nestorović.

Komentari