Svet poljoprivrede Prodavnica

Ova životinja je najstariji čovekov prijatelj

Naučnici su konačno dokazali koja se životinja prva odomaćila u našim domovima. Ove životinje žive sa ljudima već 15.000 godina, a mnogi nisu to znali. Pre ovog otkrića mislilo se da su psi prvi koji počeli da žive sa ljudima, ali to nije tako.
 

Ovo su najstariji čovekovi prijatelji - © Pixabay

Dokazano je da su najstarije životinje miševi. Ranije se pretpostavljalo da su kućni miševi evoluirali od svojih divljih srodnika, kada su ljudi počeli da se bave poljoprivredom i da sakupljaju zalihe hrane, što se dogodilo pre oko 12.000 godina.

Nova istraživanja pokazuju da su lovci sakupljači, koji su pripadali natufijanskoj kulturi iz doline reke Jordan na Bliskom istoku, začetnici sakupljanja. Oni su prvobitno i privukli pažnju ovih glodara.
 

Miševi su najstariji čovekovi prijatelji - © Pixabay

Miševi su od tada do danas prešli dug put i u međuvremenu, postali kako kućni ljubimci, tako i laboratorijske životinje. „Istraživanje je došlo do prvih dokaza da su ljudi, najranije pre 15.000 godina, živeli na jednom mestu dovoljno dugo da bi to moglo da utiče na život životinjskih zajednica. To je za rezultat imalo dominantno prisustvo kućnih miševa“, navodi profesorka Fiona Maršal sa Univerziteta Sent Luis u Vašingtonu.

Izvor: Domino

Komentari