Odakle potiče izreka – Vole se kao golub i golubica?

Odakle potiče izreka – Vole se kao golub i golubica?

Već u osnovnoj školi Janko je imao prvi golubarnik sa srpskim visokoletačima, kako kaže sa golubovima je odrastao i ta ljubav traje i dan danas. A tako se vole i golub i golubica – ceo život.

„Nije u narodu bez razloga nastala izreka – Vole se kao golub i golubica. Golubovi ostaju zajedno do smrti, privrženi su svojim mladim, gnezdu i partneru“, rekao je Janko Živković.

Za tu vernost i ljubav, kao što bi i trebalo za svaku pravu, golubovi se bore.

„Svađaju se oni, bore se za mesto, za ženke. Kada čujete da guču, oni se zapravo udvaraju“, kaže Janko.

 

Golub © Agromedia

 


Zapitali smo se da li zna imena svojih golupčića.

„Oni imaju svoja imena po boji, svaka boja nosi svoje ime. Plavi sa prugama preko krila su Marijani, žuti su Šećerlije, ima ih različitih, svaka boja nosi ime goluba“, objasnio nam je Janko.

Naš domaćin je i član Saveza odgajivača golubova srpskih visokoletača u Srbiji. Organizuju se i takmičenja za golubove, a i tu je ubrao nekoliko priznanja.


„Nisam strastveni takmičar, suština mog golubarenja je druženje, ali uvek su omiljeni golubovi oni koji su najbolji. Prošle godine sam osvojio jedan pehar i dve tri diplome“, rekao je Janko.

Tijana Bajić sa golubicom ©


Janko Živković je baš kao i golubovi koji se vole sa svojom suprugom od rane mladosti. Od tri ćerke ima ukupno devet unučića, kaže jedino mu nije pošlo za rukom da na nekog od njih prenese i svoju ljubav prema ovim pticama.

Mlade generacije su više zainteresovane za moderne tehnologije i društvene mreže, ja o tome znam samo koliko moram“, kaže pomalo setno on.

Možda unučići nisu zainteresovani za dekin hobi, ali zato kada su nemirni, deka ima mesto gde može da pronađe svoj mir. Golubarstvo mu donosi i zabavu i mir. 

„Golubovi smiruju, nekada volim samo da sedim i da ih gledam. To je moj hobi, a svako bi trebalo da ima neki“, zaključio je Janko.

Sagovornik:

Janko Živković, Tabanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica