Kako da napravite sami UKRASNI VENAC za vrata

Kako da napravite sami UKRASNI VENAC za vrata

Svako u svojoj bašti može da ubere elemente od kojih će napraviti ukrasni venac za kapiju ili kuću”, stav je našeg stalnog saradnika diplomiranog inženjera Vladimira Milutinovića. Nismo znali kako, pa nam je pokazao i na delu!

„Jednostavno, možemo od elemenata koje ćemo naći u svom vrtu napraviti lepu dekoraciju za svoju kuću“, kaže Vladimir.

Svi u bašti imamo četinare, imamo neku travu, a možemo pronaći neke zanimljive biljke, kako bismo napravili venčić.

„Ja u svom vrtu imam božikovinu, to je zimzeleni lišćar sa lepim listovima koji se održavaju u toku zime, a imaju i lepe crvene bobice. Božikovina je vrlo zgodna za dekoraciju“, objasnio je Vladimir.

Prema njegovim rečima, za venac koji ćete staviti na vrata ili kapiju možete iskoristiti različite elemente. Za početak bi trebalo da se napravi osnova za venčić, tako što ćemo travu ili neki prirodni materijal, kao što je tanko pruće, uviti u oblik kruga. Krug možemo povezati uz pomoć žice ili kanapa i na taj način dobiti kružnu osnovu u koju možemo da dodajemo ukrasne elemente.

Venac © AgromediaFoto: Agromedia, 2024, sva prava zadržana

U tu kružnu osnovu možemo ubacivati grančice, trudeći se da ne štrče previše već da budu lepo usklađene. Kombinacija boja je vaša odluka. Možete koristiti četinare ili neke vrste lišćara koji imaju lepe i kvalitetne listove“, kaže Vladimir.

Prema njegovim daljim savetima, kada se ukombinuju elementi na samom vencu možemo biti sigurni da će stajati neko vreme. Postoje specijalizovani elementi, kao što su sunđeri koji se koriste kao osnove, a inače se koriste za ikebane. Sunđer se potopi u vodu i na taj način zadržava vlagu, pa dekorativni elementi duže ostaju sveži.

„Bez tog materijala, venčić će trajati nekih 15-ak dana, taman koliko i ovi praznični dani“, kaže Vladimir.


Prema njegovim rečima, ukoliko venčić želimo da koristimo u unutrašnjem prostoru, gde je topli i suvlji vazduh, možemo grančice orošavati fajtalicom i na taj način će one dobiti dovoljno vlage, te će duže trajati.

Naravno, na venčić je potrebno staviti element koji će nam omogućiti da možemo da ga zakačimo na vrata ili kapiju.

Za ovakve venčiće, prema Vladimirovim rečima, možete da koristite i druge dekorativne elemente tokom cele sezone, od raznih vrsta cvetova, različitih biljaka, komadiće kore, čaure od maka, druge vrste osušenih cvetova. Pored navedenog možete koristiti šišarke, žireve i lešnike, a možete dodati i kestenje. Svi ovi elementi mogu da se zalepe pištoljem sa toplom plastikom.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica