Učenici Mlekarske škole u Pirotu mesečno proizvedu 15 tona pirotskog kačkavalja

Učenici Mlekarske škole u Pirotu mesečno proizvedu 15 tona pirotskog kačkavalja

Niža poljoprivredna škola u Pirotu osnovana je još 1945. godine. Pet godina kasnije postala je Mlekarska škola sa praktičnom obukom. Od tada, broj đaka svake godine se povećavao, kao i broj i vrste obrazovnih profila u njoj. Zato smo odlučili da posetimo ovu školu i pokažemo vam kako ona izgleda danas.

Srednja škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu jedina je specijalizovana mlekarska škola u našoj zemlji, a kroz njene klupe prošlo je više od 3.000 učenika. Mnogi od njih postali su nosioci mlekarske proizvodnje u Srbiji i poznati stručnjaci širom sveta. Više o tome ispričao nam je gospodin Milan Vučićević, direktor Mlekarske škole sa domom učenika.

Milan Vučićević, direktor Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“, objasnio nam je: „Naše učenike pripremamo za rad u velikim industrijskim sistemima, ali učimo ih i kako zanatski da proizvedu mlečne proizvode, pre svega sireve. Zato smo interesantni i za one koji imaju svoja poljoprivredna gazdinstva i žele da nastave porodičnu proizvodnju mleka i podignu je na viši nivo, pre svega u proizvodnju vrhunskih sireva.

Kačkavalj - ©Agromedia

U Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“ obrazovanje u trajanju od četiri godine učenici mogu da steknu na smerovima prehrambeni tehničar i tehničar za biotehnologiju, a trogodišnje kao prerađivači mleka, pekari i mesari. S obzirom na to da je za svu decu koja nisu iz Pirota obezbeđen smeštaj u učeničkom domu, Mlekarsku školu rado upisuju deca iz cele Srbije.

Zbog privatizacije društvenih mlekara deca iz Vojvodine manje dolaze u našu školu, za razliku od ranijih godina. Ipak, nadam se da su se vlasnici mlekara već stabilizovali na tržištu, pa će stabilnija biti i vlasnička struktura. Ukoliko se to desi, mi bismo mogli da ostvarimo neke konkretne dogovore i da nam takve mlekare šalju stipendiste“, rekao je gospodin Vučićević.

Učenici na praksi - ©Agromedia 


„To je sistem koji se pokazao kao najefikasniji u praksi, da kompanije i mlekare šalju svoje stipendiste ovde na školovanje, kako bi oni kasnije mogli da rade u njihovim proizvodnim pogonima
“, zaključio je direktor ove škole.

Svoje stipendiste u Mlekarskoj školi već godinama ima Niška mlekara, a periodično i mnoge druge iz raznih krajeva naše zemlje. Uz to, ovakav model obrazovanja dopao se i mnogim lokalnim samoupravama, pa nisu retki ni slučajevi da su učenici stipendisti opštine iz koje dolaze. U ovoj školi je trenutno 200 učenika, a među njima 50 živi u domu. Verovali ili ne, kačkavalj koji prave ova deca jedan je od najprodavanijih u pirotskom kraju.


 

U Mlekarskoj školi dnevno se prosečno preradi po 3.000 litara mleka.

 


Nismo jedini koji prave kačkavalj u Pirotu, ali smo najstabilniji na tržištu. Održavamo se godinama unazad. Imamo mlekarsku radionicu sa dva odeljenja, jedno je za proizvodnju sireva, drugo za proizvodnju fermentisanih proizvoda, pre svega jogurta. Imamo implementirane HASAP standarde i trudimo se da opstanemo na tržištu. To nam je veoma važno jer tako održavamo praktičnu nastavu naših učenika“, dodao je gospodin Vučićević.

Osim čuvenog pirotskog kačkavalja, u ovoj školi učenici prave još i bele sireve, vurdu, razne jogurte i pasterizovano mleko, ali i mnoge vrste poznatih svetskih sireva, polutvrde, sa plesnima i druge, kojih još nema u prodaji.


Kačkavalj - ©Agromedia

Neke smo operacije osavremenili kako bismo olakšali manuelni rad, ali i dalje sve radimo na tradicionalan način, koji podrazumeva pre svega parenje baske kao poluproizvoda, a zatim mešanje i kalupljenje kačkavalja ručno“, istakao je direktor Mlekarske škole.

U Mlekarskoj školi dnevno se prosečno preradi po 3.000 litara mleka. Od njega se mesečno napravi više od 15 tona pirotskog kačkavalja. Mnoge pogače sa oznakom ove škole zatim se nađu na trpezama širom Srbije, a veoma rado ih kupuju i stranci. Zato, kaže direktor ove škole, koliko god da se kačkavalja napravi, sve bi moglo da se proda.

Milan Vučićević - ©Agromedia

Ipak, suprotno ovoj činjenici, broj ovaca u pirotskom kraju se i dalje smanjuje, pa je i ponuda mleka sve slabija. Međutim, to je jedan kompleksan problem na koji predstavnici Mlekarske škole ne mogu mnogo da utiču. Zato ćemo se njime baviti u našim narednim emisijama.

Sagovornik:
Milan Vučićević, direktor Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica