Preporod sela: Što više mladih bračnih parova u atarskim područjima

Preporod sela: Što više mladih bračnih parova u atarskim područjima

Odumiranje više od hiljadu sela u brdsko-planinskim, jugoistočnim i strateški važnim pograničnim područjima Srbije, više je nego poražavajuća činjenica. Kako bi se ovakva situacija konačno promenila, uz podržku Vlade Republike Srbije, formiran je Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

 

Akademijski odbor za selo SANU već osam godina prikuplja neophodna znanja o svim krupnim problemima održivosti srpskog sela, i sada je konačno ova ideja sprovedena u delo. Ovaj tim okupio je stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanje, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, među kojima je i renomirani akademik Dragan Škorić.

„Nacionalni tim čine ljudi uma, znanja, umeća i energije da se suoče sa velikim izazovima. Sela Srbije nisu sinonim nostalgije, nego populacioni i bezbednosni imperativ. Danas smo to mogu sa radošću da kontatuje otovorili jednu od najbitnijih tema, temu sela Srbije. Želimo da ono što radimo danas sutradan bude lepa stvarnost. Put je pun izazova, poteškoća. Ali ono što nas čini posebnim jeste puna podrška stručnog tima ove zemlje“, kaže ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne nejednakosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela. U samom središtu ove inicijative nalazi se očuvanje poljoprivrednog zemljišta koje je neprocenjivo blago, ali i vitalnog stanovništva u selu kojeg čine pre svega mladi poljoprivrednici, mlade žene i deca.

Sagovornici: ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić
Akademik Dragan Škorić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica