Koliko znanje sa fakulteta može da se primeni u domaćinstvu?

Koliko znanje sa fakulteta može da se primeni u domaćinstvu?

Za svako uspešno bavljenje poljoprivredom potrebno je znanje. A pravi saveti, ideje, novine i planiranje u svetu proizvodnje osnova je Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Eksperti za različite sektore u poljoprivredi, omogućavaju budućim proizvođačima da osnuju nova ili osavremene već postojeća gazdinstva. Dobar primer za to je naš sagovornik Vladimir, student treće godine studija koji se već odavno bavi uzgojem voća i svinjarstvom.

 https://youtube.com/watch?v=luDpIfBrDGQ

Nakon završene ekonomske škole u Kruševcu, Vladimir je odlučio da upiše Poljoprivredni fakultet, pre svega da bi znanje koje stekne tu mogao kasnije da iskoristi na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Odlučio se za smer agroekonomiju. Shvativiši da je poljoprivredna proizvodnja isplativa samo ako znamo kako da iskoristimo njene potencijale, već nakon prve godine Vladimir je počeo da svoje znanje stečeno na fakultetu primenjuje i u praksi.

„Stekli smo neka osnovna znanja o troškovima proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu, a sada i u ratarstvu. Dobili smo i osnovne smernici oko podizanja voćnjaka. Ipak, po mom mišljenju najkorisniji predmet iz koga smo mnogo toga naučili i primenili u praksi jeste predmet kalkulacije i obračuni“, kaže Zdravkovic.

Primena znanja u domaćinstvu - © Pixabay 

Međutim, kao i u ostalim delovima našeg obrazovnog sistema i na ovom fakultetu nedostaje prakse. Iako za njihovo područje delovanja – obračuni troškova – dosta toga prolaze sa svojim profesorima na vežbama, bez nekog realnog primera i prakse teško je doći do pravih rezultata. Posla u struci ima, kaže Vladimir, ali do njega nije tako lako doći.

„Pa iskreno, očekujem da ću sa svim ovim znanjem, nekim dodatnim informacijama i trudom naći neki posao. Sa druge strane ovaj naš smer – agroekonomija – je vrlo specifičan i najbolje se primenjuje na neke velike komplekse i domaćinstva, kojih u našoj zemlji ima malo. Uglavnom su to neka porodična poljoprivredna gazdinstva“, zaključuje Vladimir.

Ipak, kada bi neki rođak ili mlađi prijatelj pitao da li bi i zašto trebalo da upiše Poljoprivredni fakultet u Zemunu Vladimir bi mu predložio da ukoliko ima svoje domaćinstvo i planira da se posveti proizvodnji da upiše Poljoprivredni fakultet. Bolje je, kako on kaže, da bude sam svoj stručnjak, nego da uvek zavisi od drugih. Međutim, kako su cene iz dana u dan sve lošije i kako nema napretka u poljoprivredi, ovaj student mi ga najradije preusperio na neku drugu oblast.  

Sagovornik: Vladimir Zdravković, Marenovo


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica