Koje su pogodnosti udruživanja – Zadrugarstvo sve primamljivije

Koje su pogodnosti udruživanja – Zadrugarstvo sve primamljivije

Veoma mali broj zadruga je aktivan, verovatno zato što ljudi nisu svesni da jedino tako mogu opstati na tržištu, mora se u vremenu poraditi na poverenju, ističe savetodavac Poljoprivredne stručne savetodavne sližbe, Duška Petrović. Površine koje obrađujemo posebno kod nas na jugu su usitnjene, a samo udruživanjem u zadruge omogućiće im povećanje konkurentnosti i ekonomskih rezultata, dodaje ona.

Kukuruz - © Pixabay

U proteklom periodu Vlada Republike Srbije preduzela je određene promene počev kada je reč o zadrugarstvu u nšaoj zemlji. Prvo na listi bilo je donošenje novog Zakona o zadrugama koji se primenjuje od 2015. godine. To je znatno olakšalo zainteresovanim da registruju zadrugu (odnosi se na broj članova,smanjen je iznos članarine). Pored toga Zemljoradničke zadruge mogu biti korisnici podsticajnih sredstava za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i nabavku nove opreme za preradu, izgradnju objekata i slično.

Takođe, Ministarstvo bez portfelja u 2017. godini objavilo je Konkurs za formiranje novih zadruga i investicije u osnovna sredstva zadruga Pored toga, ovo ministarstvo omogućilo je da prilikom apliciranja za IPARD konkurs, zemljoradničke zadruge i fizička lica, koja su članovi zadruga, mogu biti dodatno bodovani po tom osnovu.

Mala gazdinstva uz svakodnevni posao koji obavljaju, ne mogu uspešno i povoljno nabavljati repromaterijal, prerađivati i prodavati proizvode, voditi knjigovodstvo i obavljati druge propratne poslove. Ukoliko su udruženi u zadrugu, onda svaki pojedinačno ne bi morao plaćati knjigovodstvene usluge, već zadruga može da vodi knjige za sve.

Ilustracija: Gajenje pšenice - © Pixabay

Nabavka repromaterijala preko zadruga je povoljnija, nego u slučaju pojedinačne nabavke. Zadruga nabavlja za sve na veliko i znatno povoljnije. Takođe, postoji i mogućnost plaćanja repromaterijala na odloženo ili putem gotovih proizvoda. Preko zadruga postoji i mogućnost povoljnije nabavke sredstava za rad, odnosno mašina i opreme. Umesto da svaki zadrugar sam investira u skupe mašine i opremu, investiraće se u zajedničke koji će biti vlasništvo zadruge, a u službi svih zadrugara prema potrebi.

Savetodavac Duka Petrović smatra da su svi gore navedeni razlozi dobar razlog da se poljoprivrednci udružuju. Pre svega, tako se umanjuju troškovi proizvodnje, a i zanimljiviji ste na tržištu (kvantitetom, kvalitetom i cenom).
 

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Petrović Duška PSSS Prokuplje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.