Jesenje čišćenje: Gde možete iskoristiti lišće koje opada?

Jesenje čišćenje: Gde možete iskoristiti lišće koje opada?

Sa dolaskom jeseni lišće počinje naglo da žuti i opada sa drveta. Iako vam je u tom trenutku veoma teško da ne uzmete grabulju u ruke i pokupite svo to lišće koje vam prekriva travnjak, naš je savet da razmislite još malo. Evo šta bi trebalo raditi sa opalim lišćem, a šta nikako ne biste smeli.

Šta uraditi kada lišće počne da opada - © Pixabay 

Grabuljanje travnjaka zapravo i nije tako dobra stvar, čak iako time vaš travnjak postaje uredniji. Grabuljanjem travnjaka ubijaju se i bića koja žive u njemu. Pored toga, opalo lišće često služi kao hrana ili zaklon vevericama, kornjačama, crvima, lepitrima i tako dalje. Sva ova bića predstavljaju veoma važne karike u našem ekosistemu.

PROČITAJTE: Evo koje vas obaveze čekaju u bašti tokom jeseni

Ukoliko se osetite nelagodno, jer samo vaš travnjak u komšiluku nije sređen i odlučite da ipak pokupite opalo lišće, nemojte baciti svo lišće odmah. Na taj odbacujete vredne količine komposta koji vam mogu biti od pomoći.

Takođe, nemojte paliti lišće. Ako palite lišće, pored toga što može da dovede do nekontrolisanog požara, ispuštaju se i otrovni zagađivači u vazduh.

Šta uraditi kada lišće počne da opada - © Pixabay 

Evo šta možete uraditi sa opalim lišćem:

  • Pokosite ga – koristite neku kosilicu sa kutijom, kako bi lišće mogli kasnije da izvadite i odložite na željeno mesto.
  • Usisajte ga – sa mašinom koja usisava, možete pokupiti svo lišće, ali i delove trave sa travnjaka koje kasnije možete odložiti i kompostirati.
  • Uklonite ga – sa mašinom za uklanjanje lišća sa travnjaka vrlo lako ćete moći da sakupite svo lišće na jednoj gomili. Tako ćete kasnije moći da ga iskoristite ako vam bude potrebno.
  • Postavite ceradu ili najlon – jedan od načina da sakupite opalo lišće je da postavite velike cerade ili najlone ispod drveća i odvučete ih na mesto odlaganja kada se cerada napuni.
  • Malčirajte
  • Kompostirajte

Šta uraditi kada lišće počne da opada - © Pixabay

Ukoliko vam je naporno da svakodnevno čistite travnjak, možete jednostavno sačekati kraj sezone kada je već većina listova opala i onda se možete baviti time. Negativna strana svega toga, jeste to što može ostaviti posledice na vaš travnjak i izazvati komentare u komšiliku.


SAZNAJTE: 5 pravila za uspešno održavanje travnjaka tokom jeseni

Takođe, ne zaboravite da redovno uklanjate listove iz oluka kako biste sprečili začepljenje tokom jakih kiša ili snega. Ne bi trebalo da pokušavate da uklonite opalo lišće kada je lepo vreme i pre kiše, jer će vam tada biti mnogo teže da ga pokupite.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica