264 sela širom Srbije dobija besplatan prevoz!

264 sela širom Srbije dobija besplatan prevoz!

Prevoz seoskog stanovništva do najbližih opštinskih i gradskih sredina sve je veći problem koji je uvidelo Ministarstvo za brigu o selu. Kao odgovor na ovo pitanje, osmišljen je program ovog Ministarstva, koji u saradnji sa lokalnim samoupravama omogućava seoskom stanovništvu redovan, dostupan i besplatan prevoz.

,,Rešavanje mobilnosti naših građana u selima Srbije nastavljamo. Ovoga puta to je dodatnih 17 vozila posebno bih istakao da jedno vozilo ide na Kosovo i Metohiju, u Orahovac. Želimo da građani u selima Srbije imaju redovan, dostupan i ono što je osnovno, besplatan prevoz”,  objasnio je ministar Milan Krkobabić.

Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva odobrila je još 17 vozila za lokalne samouprave u Srbiji. Na javni konkurs Ministarstva za brigu o selu pristiglo je 35 prijava, a problem prevoza ovoga puta biće rešen za više od 100 000 stanovnika 264 sela širom Srbije.

Prof. dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je komisija, koja zaseda prvi put ove godine po ovom pitanju, ima priliku da obraduje novim minibusevima brojne stanovnike sela.

Od današnjih dobitnika, čak četrnaest opština do sada nije imalo nijedan vid organizovanog prevoza, a dve opštine se nalaze u pograničnom delu zemlje. Novac za ove namene dobiće i dve opštine u četvrtoj grupi razvijenosti – Ljig i Vlasotince.

Ovo je četvrta godina sprovođenja programa i do sada je 78 gradova i opština u 26 upravnih okruga širom Srbije dobilo ovakva vozila. Minibusevi kupljeni ovim sredstvima prevoze seosko stanovništvo do okolnih sela ili gradskog, odnosno opštinskog sedišta.

Na taj način meštani sela lakše stižu do lekara, pošte, a najmlađi do škole i sportskih i kulturnih sadržaja.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica