Žitarice propale zbog poplava, setva kasni mesec dana!

Žitarice propale zbog poplava, setva kasni mesec dana!

Poljoprivrednici u selima oko Topole, čije se njive nalaze u priobalju reke Jasenice, pretrpeli su u Šumadijskom okrugu najveće štete na usevima. Najviše su stradale parcele u Žabarima i Natalincima. 
 

 Poplavljene oranice - foto: Biljana Nenković

U pitanju su stotine hektara koje su bile poplavljene i pre dve godine. Osim što im je propao novac uložen u setvu, u njive neće moći da uđu još najmanje mesec dana, pod uslovom da ne bude novih padavina, zbog čega će kasniti i prolećna setva.

Miodragu Lakiću iz sela Žabare poplavljeno je dva hektara useva. Od ječma i lucerke, kaže on, nema ništa, a njegovim komšijama stradala je i pšenica koja je stigla do četvrtog pera.
 

Miodrag Lakić pored Jasenice - foto: Biljana Nenković

Imao sam hektar ječma. To sad mogu da otpišem. U ovu njivu uloženo je gorivo za oranje, jesenje i prolećno đubrenje, seme… Sve to me je koštalo preko 50.000 dinara. Reka je nanela mulj i ječam će istruliti, isto kao i hektar lucerke.

„Pre dve godine pretrpeo sam istu štetu, voda je čak odnela i zemlju. Sad čekamo da se voda ocedi, pa da vidimo šta ćemo. Nemam drugog izbora već ponovo da sejem berićet. Ali, pitanje je koliko će se kasniti sa setvom kukuruza i ovsa. Ukoliko bude novih padavina, oranice će ostati prazne“, kaže Miodrag.

 


Reka je nanela mulj i ječam će istruliti, isto kao i hektar lucerke. Pre dve godine pretrpeo sam istu štetu.
 

Miodrag žitarice koristi za ishranu svojih krava, ovaca i koza. Nemoćan je pred vremenskim prilikama i nabujalom Jasenicom, pored koje se nalaze njegove nasleđene njive. „Zemlju ne mogu da prodam. To mi je dedovina. Mogu sad samo da gledam, širim ruke i čekam.”

„Plavila je Jasenica i u prošlosti, ali ne ovako često. Država ništa nije uradila da nas zaštiti od vode. U velikim poplavama pre dve godine stradao mi je kukuruz. Još se nismo finansijski oporavili od te nedaće, a sad ponovo preživljavamo istu situaciju“, dodaje Miodrag.
 


Reka Jasenica . foto: Biljana Nenković

Poljoprivrednici ovog kraja procenjuju da će posle vodene stihije u svoje njive moći da uđu tek za mesec dana. Potrebno je novo oranje, đubrenje i sadnja semena. Opština Topola proglasila je vanrednu situaciju i mehanizacija je u pripravnosti. Predsednik Skupštine opštine, Dragan Jovanović, kaže da je u ovom naletu palo 56 litara kiše po kvadratnom metru.
 


Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola - foto: Biljana Nenković

„Posle poplava u 2014. godini dosta smo uložili na čišćenje vodotokova i pravljenja i ojačavanje bedema. Problem nam prave susedne opštine kroz koje protiče Jasenica, a nisu dobro odradile posao. Sada strahujemo da ne bude novih padavina“, kaže Jovanović. 
 

Poljoprivrednici ovog kraja procenjuju da će posle vodene stihije u svoje njive moći da uđu tek za mesec dana. Potrebno je novo oranje, đubrenje i sadnja semena.

Osim poljoprivrednika čiji su usevi stradali, od novih kiša strahuju i voćari. Kažu da će biti problema zbog velike vlage. Topola je pretežno voćarski kraj, i u ovoj opštini pod stablima je preko 14.000 hektara zemlje. Godišnji izvoz voća u inostranstvo vredan je oko 17 miliona evra.

Sagovornici:
Miodrag Lakić, poljoprivrednik iz sela Žabari kod Topole
Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola

Foto: Biljana Nenković

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica