Zahlađenje i padavine pogodovali voću i ozimim usevima

Zahlađenje i padavine pogodovali voću i ozimim usevima

Izmrzavanje voćaka - © Agromedia

Gotovo čitav januar, naročito prethodni vikend, obeležile su relativno visoke temperature za ovo doba godine, više primerene proleću, nego sredini zime, te su i voćari u kraljevačkom kraju s velikim nestrpljenjem iščekivali kišu i sneg plašeći se da kasniji mraz ne obere“ rano voće čiji su se pupoljci već nazirali. Sada je situacija u voćnjacima, ali i njivama zasejanim ozimim usevima daleko povoljnija.

Voćari kažu da više straha od izmrzavanja ranog voća nema, što se posebno odnosi na rane sorte trešanja, kajsija, nektarine i breskve. Iako su pupoljci na ovom voću već vidljivi sneg u brdsko planinskim krajevima i zahlađenje od desetak i pa i više stepeni u odnosu na temperature krajem januara, onemogućiće ranije cvetanje ranog voća koje bi eventualni mraz krajem februara i početkom marta mogao da obere“.

Trenutnu meteorološku situaciju i stanje u voćnjacima, Gordan Kostović, voćarski tehničar iz Dedevaca kod Kraljeva, ocenjuje povoljnom kao i stanje na svojoj plantaži kajsija.

Pod kajsijom imam pola hektara i zaista sam strepeo od visokih temperatura tokom januara jer su stvorili uslovi za ranije cvetanje kajsija u odnosu na neki optimalni rok, što bi stvorilo veliku mogućnost da ih prvi mraz ostavi bez ploda ove godine. Sneg i zahlađenje su stigli u pravi čas“, ističe Kostović.

Izmrzavanje voćaka - © Agromedia

Vladimir Stefanović iz Bukovice,sela poznatom po raznolikoj voćarskoj proizvodnji i uspešnim voćarima, ima pod voćem oko šest i po hektara, od čega na po pola hektara trešnje i kajsije.

Za sada je prva opasnost prošla. Međutim, još strahujem jer meteorolozi najavljuju nagli porast temperature za nekoliko dana,možda i ranije. Ja sam spreman da ako i dođe do prevremenog cvetanja ranog voća tokom hladnih noći po voćnjacima palim vlažnu krovinu pomešanu sa stajnjakom i na taj dobro poznati način branim voće od izmrzavanja. Imam u tome iskustva. Optimista sam i očekujem zadovoljavajući rodni potencijal“, kaže mladi bukovički voćar.

Stručnjaci veći optimisti od proizvođača

Agronom Dragutin Jevtović tvrdi da za sada razloga za strah nema jer je većina vrsta voća u biološkom dubokom zimskom mirovanju.

Bez obzira na drugačiji utisak, vremenske prilike su slične prošlogodišnjim i za sada nije bilo većih problema. U brdskom planinskom području gde su i najveći i najbrojniji voćnjaci i plantaže pao je sneg, bilo je i kiše, što pogoduje voću. Voćari treba da obave đubrenje, rezidbu i ono što preporučujem pre svega, krečenje stabala voćaka“, savetuje Jevtović.


 Izmrzavanje voćaka - © Agromedia

On tvrdi da nema mesta panici ni kad su u pitanju ozimi usevi. Prema njegovim rečima trenutno stanje je solidno, evidentan je manjak padavina, naročito u ravničarskim krajevima, ali za sada je dovoljna količina vlage koju su omogućila dva kišovita dana. Veći je problem što planirane količine nisu zasejane zbog suše, te bi ratari trebalo da iskoriste proleće za setvu onih kultura i sorti koje stručnjaci preporučuju.

Ukoliko na bude više snega u narednom periodu, koji je i najveći izolator, to ipak može može uticati na razvoj biljaka koje su kasnije zaejane, naročito na fazu bokorenja ozimih kultura. Ako skorih dana ponovo budu visoke temperature,što se i najavljuje,ratarima savetujem da obiđu parcele jer visoke temperature mogu uticati na napad vaši i drugih oboljenja“, dodaje Jevtović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica