Obrenovac: Evropska Unija pomaže razvoj stručnog obrazovanja iz oblasti poljoprivrede

Obrenovac: Evropska Unija pomaže razvoj stručnog obrazovanja iz oblasti poljoprivrede

Krava Nikolija donedavno je imala „cimerku”, u boksu pored nje nalaze se još dve krave – jedna bi trebalo uskoro da se oteli. U istoj štali su još dva teleta sa mamama, desetine ovaca i mlada lipicanerka – Mala. A sve uredno, čisto i „pod konac” – učenici i nastavnici Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu dobro se staraju o ekonomskom imanju u selu Grabovac.

krave[/watermark_image]

Đaci na školskom oglednom imanju praktično uče o životinjama, dostupna im je i moderno opremljena veterinarska ambulanta, a tu su i voćnjaci, zasadi lekovitog bilja, plastenici, učionice na otvorenom, park… Budući poljoprivrednici, voćari, veterinarski tehničari i veterinari u Poljoprivredno-hemijskoj školi očigledno dobijaju odlično obrazovanje, u velikoj meri zahvaljujući bespovratnoj pomoći Evropske unije.

„Reforma srednjeg stručnog obrazovanja počela je upravo reformom škola u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane. Udarnu podršku nam je pružila Evropska unija, od 2003”, kaže Dragoljub Zlatanović, direktor škole.

Opremanje škole, edukacija nastavnika i direktora – podrška je koju je Poljoprivredno-hemijska škola dobila kroz četiri različita projekta EU. Tu se podrška nije završila, priseća se direktor.

EU pomaže i obnovu škole nakon poplava 2014.

„Nakon katastrofalne poplave koja je zadesila Obrenovac, a zadesila je i Poljoprivredno-hemijsku školu – i tada smo imali izuzetnu podršku i pomoć Evropske unije, kako materijalnu, tako i ljudsku, oko renoviranja, popravki, i svega onoga što je prethodilo nabavci nove opreme, imajući u vidu da je u poplavi mnogo opreme uništeno.”

Školska zgrada nalazi se nedaleko od centra Obrenovca. Na zidu pored ulaza nalazi se tabla, gde je označena visina od preko dva metra – dokle je dosegla voda tokom poplave 2014. Prizemlje škole – kabineti za stručnu nastavkui fiskulturna sala, tada su bili značajno oštećeni, a učenici su ubrzo imali priliku da koriste obnovljene prostorije – za građevinske radove i kupovinu nameštaja Evropska unija izdvojila je više od 70.000 evra.

[related_post id=1]

„Uspeli smo da na vreme obnovimo školu kako bi se nastava normalno odvijala, zahvaljujući donaciji Evropske unije. Pet kabineta za stručne predmete u prizemlju i sala za fiskulturu potpuno su renovirani, nakon što im je poplava u maju prošle godine pričinila veliku štetu“, rekao je direktor tada, a sada dodaje:

Podrška se nastavlja: u tri faze smo dobili opremu za laboratoriju, za određene analize, za veterinarsku ambulantu, poljoprivrednu mehanizaciju. Samim tim je i škola osnažena. Pomoću opreme i edukacije nastavnika, oni mogu da prenesu znanje učenicima kroz praktične primere, da učenici ponesu što korisnije informacije.”

poljoprivredna-oprema[/watermark_image]

Iz Evropske unije stiže i brojna mehanizacija

I, zaista – već u prvoj nedelji nove školske godine, đake smo zatekli na vežbama u veterinarskoj ambulanti, za koju je opremu u velikoj meri donirala Evropska unija. Druga grupa učenika bavila se životinjama, a treća je obrađivala je zemlju. Plastenik, traktor, sadilicu, sejalicu, tanjiraču, i brojnu drugu mehanizaciju takođe je donirala Evropska unija.

Značajna sredstva za obrazovanje u poljoprivrede

Poljoprivredno-hemijska škola je samo jedna od 52 poljoprivredne i veterinarske škole u Srbiji koje je EU podržala nabavkom opreme ukupne vrednosti 2,6 miliona evra.

Budućnost domaće poljoprivrede izneće ovi mladi, obrazovani ljudi.

Govoreći o gotovo dve decenije dugoj saradnji Evropske unije i škole, direktor zaključuje:

„Jedni bez drugih očigledno ne možemo i ne treba da budemo. Ovo je velika i značajna pomoć za Poljoprivredno-hemijsku školu.”

sredstva-evropske-unije-za-poljoprivredu[/watermark_image]

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja, i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

 

Više pogledajte u videu:

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti