Obrenovac: Evropska Unija pomaže razvoj stručnog obrazovanja iz oblasti poljoprivrede

Obrenovac: Evropska Unija pomaže razvoj stručnog obrazovanja iz oblasti poljoprivrede

Krava Nikolija donedavno je imala „cimerku”, u boksu pored nje nalaze se još dve krave – jedna bi trebalo uskoro da se oteli. U istoj štali su još dva teleta sa mamama, desetine ovaca i mlada lipicanerka – Mala. A sve uredno, čisto i „pod konac” – učenici i nastavnici Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu dobro se staraju o ekonomskom imanju u selu Grabovac.

Foto:Agromedia

Đaci na školskom oglednom imanju praktično uče o životinjama, dostupna im je i moderno opremljena veterinarska ambulanta, a tu su i voćnjaci, zasadi lekovitog bilja, plastenici, učionice na otvorenom, park… Budući poljoprivrednici, voćari, veterinarski tehničari i veterinari u Poljoprivredno-hemijskoj školi očigledno dobijaju odlično obrazovanje, u velikoj meri zahvaljujući bespovratnoj pomoći Evropske unije.

„Reforma srednjeg stručnog obrazovanja počela je upravo reformom škola u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane. Udarnu podršku nam je pružila Evropska unija, od 2003”, kaže Dragoljub Zlatanović, direktor škole.

Opremanje škole, edukacija nastavnika i direktora – podrška je koju je Poljoprivredno-hemijska škola dobila kroz četiri različita projekta EU. Tu se podrška nije završila, priseća se direktor.

EU pomaže i obnovu škole nakon poplava 2014.

„Nakon katastrofalne poplave koja je zadesila Obrenovac, a zadesila je i Poljoprivredno-hemijsku školu – i tada smo imali izuzetnu podršku i pomoć Evropske unije, kako materijalnu, tako i ljudsku, oko renoviranja, popravki, i svega onoga što je prethodilo nabavci nove opreme, imajući u vidu da je u poplavi mnogo opreme uništeno.”

Školska zgrada nalazi se nedaleko od centra Obrenovca. Na zidu pored ulaza nalazi se tabla, gde je označena visina od preko dva metra – dokle je dosegla voda tokom poplave 2014. Prizemlje škole – kabineti za stručnu nastavkui fiskulturna sala, tada su bili značajno oštećeni, a učenici su ubrzo imali priliku da koriste obnovljene prostorije – za građevinske radove i kupovinu nameštaja Evropska unija izdvojila je više od 70.000 evra.

„Uspeli smo da na vreme obnovimo školu kako bi se nastava normalno odvijala, zahvaljujući donaciji Evropske unije. Pet kabineta za stručne predmete u prizemlju i sala za fiskulturu potpuno su renovirani, nakon što im je poplava u maju prošle godine pričinila veliku štetu“, rekao je direktor tada, a sada dodaje:

Podrška se nastavlja: u tri faze smo dobili opremu za laboratoriju, za određene analize, za veterinarsku ambulantu, poljoprivrednu mehanizaciju. Samim tim je i škola osnažena. Pomoću opreme i edukacije nastavnika, oni mogu da prenesu znanje učenicima kroz praktične primere, da učenici ponesu što korisnije informacije.”


Iz Evropske unije stiže i brojna mehanizacija

I, zaista – već u prvoj nedelji nove školske godine, đake smo zatekli na vežbama u veterinarskoj ambulanti, za koju je opremu u velikoj meri donirala Evropska unija. Druga grupa učenika bavila se životinjama, a treća je obrađivala je zemlju. Plastenik, traktor, sadilicu, sejalicu, tanjiraču, i brojnu drugu mehanizaciju takođe je donirala Evropska unija.

Značajna sredstva za obrazovanje u poljoprivrede

Poljoprivredno-hemijska škola je samo jedna od 52 poljoprivredne i veterinarske škole u Srbiji koje je EU podržala nabavkom opreme ukupne vrednosti 2,6 miliona evra.


Budućnost domaće poljoprivrede izneće ovi mladi, obrazovani ljudi.

Govoreći o gotovo dve decenije dugoj saradnji Evropske unije i škole, direktor zaključuje:


„Jedni bez drugih očigledno ne možemo i ne treba da budemo. Ovo je velika i značajna pomoć za Poljoprivredno-hemijsku školu.”

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja, i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica