Vesti – Uoči sezone protivgradne zaštite, u Kragujevcu nedovoljno raketa!

Vesti – Uoči sezone protivgradne zaštite, u Kragujevcu nedovoljno raketa!

Protivgradne stanice na području Kragujevca uoči početka sezone protivgradne zaštite trenutno imaju na zalihama po četiri rakete. Radi se o zalihama od prošle godine, kada je u 32 stanice ostalo 56 raketa. To svakako nije dovoljno za sezonu koja počinje već 15. aprila. Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da lokalna samouprava mora da pomagne u kupovini raketa kako bi usevi bili zaštićeni.
 

 Panorama Šumadije © foto: Biljana Nenković

Kao i ranijih godina, problem su finansije. Ovog momenta svaka stanica ima po četiri rakete, što svakako nije dovoljno jer je optimalan broj 12 komada po raketnoj stanici. Zbog toga moramo da iz lokalnog budžeta zatražimo dodatan novac“, izjavio je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga.

Kako nekoliko protivgradnih stanica nije u funkciji, nadležni će pokušati da ih osposobe za novu sezonu. Međutim, postoji još jedan problem koji mora da se reši.
 

Optimalan broj raketa je 12 komada po raketnoj stanici, a mi trenutno imamo po 4. Zbog toga moramo da iz lokalnog budžeta zatražimo dodatan novac.

Strelci imaju veoma malu naknadu. Republika ih plaća 4.000 dinara mesečno, što je za njih premalo, s obzirom na to da danonoćno dežuraju i u punoj su pripravnosti. Odlučeno je da se iz lokalnog budžeta oni plate još po 5.000 dinara“, dodao je Srejić.

Ipak, iz lokalne samouprave poručuju poljoprivrednicima da osiguraju useve jer, kako kažu, i u idealnim uslovima maksimalni učinak protivgradne zaštite je 75 odsto.

Sagovornik:
Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog okruga


Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica