Vesti – Šta i koliko Topola može da ponudi Rusima?

Vesti – Šta i koliko Topola može da ponudi Rusima?

Predstavnici trgovinskih i privrednih komora, fabrika i turističkih organizacija iz Rusije obišli su Topolu kod Kragujevca, kako bi procenili da li i šta ova opština u centralnoj Šumadiji može da ponudi ogromnom ruskom tržištu. Predlozi ove delegacije naći će se na Ekonomskom forumu naredne godine, a na listi bi osim voća, mogla da se nađu šumadijska vina i oplenački turizam.
 

Irina Rosoljina sa predstavnicima ruske delegacije © Foto: Biljana Nenković

 

Videli smo da Topola ima visokokvalitetne i zdrave proizvode poput voća, hrane i vina. Međutim, činjenica je su vaši kapaciteti u nesrazmeri sa potrebama tržišta u Rusiji. Naš predlog posle ove posete biće da se opština veže za jedan region u našoj zemlji i snabdeva ih voćem, vinima ili hranom. Veliki potencijal je turizam“, rekla je Irina Rosoljina, predstavnica privrednih komora i turističkih organizacija Rusije.
 

Dragan Živanović, predsednik opštine Topola - © foto: Biljana Nenković

Voćari iz Topole i okoline već sarađuju sa Rusima. Godišnji izvoz voća u ovu zemlju prošle godine dostigao je vrednost od 20 miliona evra.

Već sada smo kraj koji je poznat po izvozu voća u Rusiju. Ruski privrednici već godinama dolaze po voće i nešto malo grožđa. Sada se priprema i izvoz vina u tu federaciju. Imamo šest registrovanih vinarija, i bar još toliko u pripremi, koje mogu da izvoze vina. Jedan od vlasnika najveće vinarije kod Oplenca je upravo Rus, tako da računamo da će za godinu ili dve vrednost izvoza iz ovog kraja biti nekoliko puta veća. Za nas je to najsigurnije inostrano tržište koje imamo“, kaže Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.
 

Već sada smo kraj koji je poznat po izvozu voća u Rusiju. Za nas je to najsigurnije inostrano tržište.


Prošlog meseca iz vinarije Oplenac poslat je prvi šleper vina za Rusku Federaciju. Kapacitet poslednje izgrađene vinarije u rusko-srpskom vlasništvu je sedam miliona litara vina. Nevena Stevanović, portparolka ove kompanije, kaže da će u naredne tri godine moći da izvoze punim kapacitetom.

 

Vina kao izvozni adut © Foto: Biljana Nenković


Da li će proizvodi iz Topole odlaziti samo u jedna region, ili na teritoriju cele Rusije, znaće se posle Ekonomskog foruma koji je planiran za 2017. godinu. Činjenica je da ovaj kraj računa na izvoz u Rusiju, jer se površine pod voćnjacima skoro svakodnevno uvećavaju. U 36 sela, koliko ih gravitira ka Topoli, mesečno se zasadi bar jedan hektar voća. Uglavnom se gaje jabuke, breskve, kajsije.
 


Prošlog meseca iz vinarije Oplenac poslat je prvi šleper vina za Rusku Federaciju. 

U ruskoj delegaciji privrednika bilo je i predstavnika iz Izraela. Jedan od njih, Roitber Mark, generalni direktor kompanije „Atlantis Med“ kaže da će svojim kolegama u Izraelu predložiti gastronomski turizam kao veliki potencijal ove regije. „Obišli smo i hotele i banje u okolini Topole. Međutim, izdvojio bih hranu kao vaš veliki potencijal“, rekao je Mark.

 

Hrana kao turistički adut - foto: Biljana Nenković

Predstavnici Rusije obišli su u julu 20 destinacija u Srbiji. Na osnovu njihovih utisaka biće koncipiran predlog kolegama i komorama u Rusiji u kojim sferama mogu da sarađuju sa pojedinim regijama iz naše zemlje.

 

Sagovornici:

Irina Rosoljina, predstavnik Rusije
Dragan Živanović, predsednik opštine Topola
Roitber Mark, predstavnik Izraela

Foto: Biljana Nenković

 

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica