Vesti – „Smart plant” – Vaš novi džepni stručnjak

Vesti – „Smart plant” – Vaš novi džepni stručnjak

Smart plant ili u prevodu „Pametna biljka” savremeno je informatičko rešenje koje pomaže poljoprivrednicima da poboljšaju svoju proizvodnju. Ovaj takozvani elektronski poljoprivredni savetnik dostupan je putem interneta na svakom PC ili Mac računaru, tabletu ili Android i IOS pametnom telefonu. Kako bismo se sa ovim džepnim stručnjakom bolje upoznali, prošle nedelje prisustvovali smo prezentaciji Smart planta” u Subotici.

U Subotici je prošle nedelje održana prezentacija „Smart planta”, jedinstvenog izuma koji povezuje poljoprivredu i informatiku na veoma koristan način. O čemu je tačno reč objasnio nam je gospodin Dragan Vajgand, jedan od stručnjaka koji su radili na ovom projektu.

Dragan Vajgand, sa sajta „Smart plant”, rekao nam je: „Cilj današnje prezentacije bio je promocija sajta www.smartplant.farm. On je namenjen prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima, a bavi se štetnim događajima u poljoprivredi. Na njemu u realnom vremenu možete da vidite koji su se štetni događaji desili vezani za poljoprivredu. Sistem funkcioniše tako što prikuplja meteorološke podatke sa terena, koji se zatim unose u njega i obrađuju pomoću matematičkih modela za razvoj bolesti i štetočina.
 

Jabuke - ©Agromedia 


„Smart plant” poljoprivrednicima pruža informacije o rizicima nastanka konkretnih bolesti i pojave štetočina i to na zasadima jabuke, u poljima krompira i pšenice
. Uz to, zahvaljujući geografskom informacionom sistemu, svi podaci mogu da se prikazuju na interaktivnoj mapi, što korisnicima omogućava detaljniji pregled upozorenja i stanja na njivama i u voćnjacima.

Reč je o alatu koji bi trebalo da posluži proizvođaču ili agronomu da donese određenu odluku. Jednostavno, kada ustanete ujutru, možete da se ulogujete na sistem i vidite da li je pala kiša ili nije, da li je došlo do infekcije ili nije, pa na osnovu toga donosite odluku šta ćete dalje raditi”, dodao je gospodin Vajgand.
 

Osim što povećava produktivnost u uzgoju biljaka, „Smart plant” optimizuje potrošnju sredstava za tretiranje, a takođe racionalizuje i potrošnju ostalih resursa, kao što su nafta, struja, voda i radna snaga.

Osim poljoprivrednika, korisnici „Smart planta” mogu da budu i predstavnici poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, zemljoradničkih zadruga, naučni radnici, agronomi i drugi. Neke od njih sreli smo na prezentaciji u Subotici.


Petar Anišić, agronom, nam je objasnio: „Ja sam siguran da ću ‘Smart plant’ koristiti već ove godine, čim bude operativan. Ovo je nešto što me je oduševilo čim sam video prvi put, naročito zato što se spojila informatika sa poljoprivredom na način kakav do sada nije viđen. Već znamo da je informatika ušla u sve slojeve društva i svuda je donela boljitak. Jedino u poljoprivredi nikako da se iskoristi sav njen potencijal. Zato sam siguran da je ovo jedan korak napred.
 

Bojana Brestovac, agronomka  - ©Agromedia 

Osim što povećava produktivnost u uzgoju biljaka, „Smart plant” optimizuje potrošnju sredstava za tretiranje, kao što su herbicidi, pesticidi, fungicidi i drugo, a takođe racionalizuje i potrošnju ostalih resursa, kao što su nafta, struja, voda i radna snaga.


Bojana Brestovac, agronomka iz Subotice ispričala nam je: „Ja sam već slušala o ‘Smart plantu’, ali sam došla da utvrdim gradivo, budući da je reč o jednom portalu koji će biti izuzetno koristan. Već sam koristila sajt Agroupozorenja, koji je na neki način prethodnik ovom. U sezoni je to jedan od tri sajta koje prvo otvaram, pored mejla i vremenske prognoze. Na osnovu njega sam donosila neke bitnije odluke, a sada ću to raditi uz pomoć ‘Smart planta’.
 

dr Dragan Vajgand, Smart plant - ©Agromedia 


Osim za tri pomenute kulture – pšenicu, jabuku i krompir, „Smart plant” će uskoro moći da se koristi i kao savetnik za proizvodnju paradajza, kukuruza i kruške. Zato, ukoliko gajite neku od ovih kultura, obavezno se informišite o „Smart plantu”. Uz pomoć njega ćete uštedeti novac, smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu i ujedno povećati bezbednost hrane koju proizvodite. Samim tim, bolji će biti kvalitet života njenih potrošača, ali i vas samih.

Sagovornici:
dr Dragan Vajgand, Smart plant
Petar Anišić, agronom
Bojana Brestovac, agronom 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica