Vesti – Posledice grada i oluje na području Kikinde

Vesti – Posledice grada i oluje na području Kikinde

Na teritoriji Kikinde u jednom danu palo je između 12 i 20 litara kiše po metru kvadratnom. Najviše je stradao deo grada „Kinđa“ gde se gaje razne poljoprivredne vrste.
 

Oluja u Kikindi © Foto: Dragana Starčević

 

U ovom delu severnog Banata ogromne štete kulturama i poljoprivrednim usevima napravila je i oluja propraćena jakim gradom. Na području sela Mokrin, Bašaid i Torda pale su najveće količine grada. Najviše štete pretrpela je pšenica, kažu u kikindskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.
 

Polja kukuruza posle oluje © Foto: Dragana Starčević

Važno je istaći da će kombajniranje biti dosta otežano zbog nevremena, što je veliki problem, a najveća šteta pričinjena je pšenici koja je u 40 odsto slučajeva podlegla. Najkritičnije je u Mokrinu, gde je u protekla tri dana palo i do 50 litara kiše po metru kvadratnom“, objašnjavaju iz ove službe.
 

Grad © Foto: Nataša Mitić

U ovom selu je oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bilo zahvaćeno jakim gradom veličine oraha, dok je na 2.000 hektara pao manji grad, saopštavaju iz mesne zajednice u Mokrinu. Većina useva i bašta je uništena.
 


Najviše štete pretrpela je pšenica, kažu u kikindskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Član gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kikindi, Imre Kabok, kaže da gradska uprava čini sve kako bi se sanirale posledice oluje. „Obilazimo terene, negde je i totalna šteta, a usevi su potpuno uništeni. Najugroženija je pšenica, kukuruz i suncokret“, ističe on.
 

Pšenica nakon oluje © Foto: Dragana Starčević


Kabok je pozvao sve poljoprivrednike sa teritorije grada Kikinde čije su ratarske kulture ugrožene da štetu prijave u seoskim mesnim zajednicama i Poljočuvarskoj službi.

 


Foto: Dragana Starčević i Nataša Mitić

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica