Vesti – Navodnjavanje Topole uz pomoć arapskog kredita

Vesti – Navodnjavanje Topole uz pomoć arapskog kredita

Sela opštine Topola uskoro će dobiti organizovano navodnjavanje. Zahvaljujući tome, nadaleko poznati voćari ovog kraja ubuduće neće morati da gledaju u nebo ili da dovlače vodu cisternama do svojih voćnjaka. Ovakav sistem navodnjavanja koristi, na primer, Grčka, koja ima rezervoare sa vodom iz kojih se zalivaju zasadi. 

 

Južno od Save i Dunava ovo će biti prvi organizovani sistem za navodnjavanje. U početnoj fazi biće obuhvaćena tri sela i ukupno 350 hektara voćnjaka. Projekat se finansira iz kredita koje je Vlada Srbije dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata. U pitanju je suma od 190 miliona dinara.
 

Voćnjak - © Foto: Biljana Nenković

Projekat organizovanog navodnjavanja predstavili su u Topoli čelnici „Srbijavode“, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Čarni“ i lokalne samouprave.

Plan je da se reka Jasenica pregradi. Ona ima ograničen vodni kapacitet, tako da će se u kasnu zimu i rano proleće voda akumulirati. Odatle će se pumpama premeštati u rezervoare, a leti distribuirati do voćnjaka. U dva reona će zbog pogodne konfiguracije voda ići slobodnim padom, a u trećem pomoću pumpi. U prvoj fazi projektom će biti obuhvaćeni Plaskovac, Vinča i Blaznava“, kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.
 

U početnoj fazi navodnjavanja u opštini Topola biće obuhvaćena tri sela i ukupno 350 hektara voćnjaka.

Topola ima po glavi stanovnika najveći postotak registrovanih gazdinstava – čak 3.500. Većina njih se na oko 10.000 hektara zemlje bavi voćarstvom, ali kako je Šumadija bezvodni region, najveći problem voćara je kako utoliti žeđ stabala.


U prvoj fazi biće dva rezervoara zapremine po 1.250 kubnih metara. Jedan deo troškova oko rada pumpi i struje zahtevaće participaciju lokalne uprave i potrošača“, dodaje Jovanović.
 

Dragan Jovanović - © Foto: Biljana Nenković

Iza ovog projekta stala je Vlada Srbije i obezbedila kredit. „Iz dogovora kojeg imamo sa Abu Dabi fondom obezbedili smo 190 miliona dinara za ovaj projekat“, izjavio je na prezentaciji u Topoli Goran Puzović, direktor „Srbijavode“.


Puzović savetuje lokalnoj upravi u Topoli da je najvažnije da se u ovoj fazi reše imovinsko-pravni odnosi na trasama kuda će prolaziti sistem.
 


U prvoj fazi biće dva rezervoara zapremine po 1.250 kubnih metara.

Projekat je pokrenulo udruženje proizvođača iz Topole „Jaseničke kapi“ koje broji oko 80 članova. Još pre desetak godina razmišljali su kako da pomognu sebi i kao ozbiljni voćari da prestanu da gledaju u nebo. Oni očekuju se da će prinos na voćarskim parcelama biti veći za 30% kada sistem bude proradio.
 

Plaskovac - © Foto: Biljana Nenković

Za sada sličan sistem postoji samo u okolini Smedereva. Plan je da se do kraja ove godine preda idejno rešenje i započne izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu. Tokom proleća naredne godine trebalo bi očekivati izradu distributivne mreže do hidranata za priključenje korisnika.

 

Sagovornici:
Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola
Goran Puzović, direktor „Srbijavode“
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica